Saturday, November 7, 2009

Ε.Ε.: Εξετάζεται η απόσυρση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες


Ε.Ε.: Εξετάζεται η απόσυρση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες


Τη σταδιακή απόσυρση των κυβερνητικών εγγυήσεων για τα χρέη των τραπεζών πριν από τη λήξη των προγραμμάτων θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του Dow Jones Newswires.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν για τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την απόσυρσή τους από τον Ιούνιο του 2010 παράλληλα με τη σταδιακή αύξηση των πληρωμών που καταβάλλουν οι τράπεζες για την κυβερνητική ενίσχυση

Η άλλη εναλλακτική λύση που προτείνεται η λήξη τους όπως αυτή έχει προγραμματιστεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λύση ωστόσο που είναι πιο περίπλοκη λόγω των διαφορετικών χρονοδιαγραμμάτων.

Για παράδειγμα στη Γερμανία, το πρόγραμμα των κυβερνητικών εγγυήσεων λήγει στο τέλος του 2012 ενώ της Ισπανίας στις 15 Δεκεμβρίου του 2009., ενώ η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε παράταση έως την 1η Ιουλίου του 2010.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης πως οι άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως τα σχέδια κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης και ο διαχωρισμός των παγίων που έχουν χάσει την αξία τους δεν επιφέρουν κάποιο κίνδυνο για τον κλάδο.

capital.gr

No comments:

Share |