Sunday, September 27, 2009

Αντεπιτίθενται οι εταιρείες πετρελαιοειδών και καταγγέλλουν την ΕΠΑ


Αντεπιτίθενται οι εταιρείες πετρελαιοειδών και καταγγέλλουν την ΕΠΑ


Λευκωσία: Περνούν στην αντεπίθεση οι εταιρείες πετρελαιοειδών, μετά το τσουχτερό πρόστιμο των €42,5 εκατ. που τους επέβαλε την Παρασκευή, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, για προσυνεννόηση στις τιμές των καυσίμων. Οι νομικοί τους σύμβουλοι ετοιμάζονται να δώσουν σκληρή μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει τον τελικό λόγο, ενώ την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι καταναλωτές. Το όλο θέμα έφερε το Σάββατο στη δημοσιότητα ο «Φ» στο πρωτοσέλιδό του.

«Θα προσφεύγαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη κι αν το πρόστιμο ήταν μόνο €10. Για μας είναι θέμα αρχής», δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής της Πετρολίνα, Άκης Λευκαρίτης, ο οποίος εμμένει στη θέση ότι η εταιρεία του ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε προσυνεννόηση στις τιμές των καυσίμων, με τις άλλες εταιρείες ή με τους πρατηριούχους της.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνει ότι η ΕΠΑ «έκρινε χωρίς καμία απόδειξη, αλλά απλώς και μόνο με βάση «ενδείξεις» που στηρίζονται σε αυθαίρετους συλλογισμούς» και την κατηγορεί ότι αγνόησε «τα βάσιμα και τεκμηριωμένα και από έγκυρους οίκους συμβούλων επιχειρήματα που υποβλήθηκαν κατά τη διαδικασία». Τα Ελληνικά πετρέλαια σημειώνουν επίσης ότι το πρόστιμο είναι υπέρογκο και υπερβαίνει τα συνολικά καθαρά κέρδη τους για την οικονομική περίοδο που επιβλήθηκε. Καταγγέλλουν ακόμη ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στην Κύπρο θεσμοθετημένο δευτεροβάθμιο όργανο προσφυγής επί της ουσίας και όχι της διαδικασίας, κατά αποφάσεων της ΕΠΑ, αποστερούνται «της ευχέρειας για επανόρθωση των ουσιαστικών σφαλμάτων της απόφασης και το γεγονός αυτό προφανώς δεν συμβάλλει στην προστασία των επενδύσεων στην Κύπρο».

Σε πληρωμένη καταχώρηση στον Τύπο, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Βαρνάβας Θεοδοσίου, χαρακτηρίζει εσφαλμένη την απόφαση της ΕΠΑ, αναφέροντας ότι η Exxon Mobil ενεργούσε πάντοτε στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας και ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει συνεννόηση στον καθορισμό τιμών.

Εκπρόσωπος της Lukoil, σημείωσε ότι όλες οι πτυχές της απόφασης της ΕΠΑ θα συζητηθούν από βδομάδας σε ανώτατο επίπεδο.

Ενημέρωση για την απόφαση της ΕΠΑ θα ζητήσει με την επιστροφή του από το εξωτερικό και ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης ως ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας και καταναλωτών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Πέτρος Μάρκου σε δηλώσεις του στον «Φ» χαιρέτισε την απόφαση της ΕΠΑ, δηλώνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να εξετάσει πως θα αποζημιωθεί ο καταναλωτής, που ήδη έχει πληρώσει αυτά τα χρήματα μέσω της αγοράς καυσίμων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή τηςαναφέρει ότι, ενεργώντας στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, μελέτησε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τις γραπτές παραστάσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών σε σχέση με τις παραβιάσεις τις οποίες διέπραξαν σύμφωνα με τη διεξαχθείσα και ολοκληρωθείσα αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενασκώντας την κατά νόμο εξουσία της ομόφωνα αποφάσισε να επιβάλει το πιο κάτω διοικητικό πρόστιμο για κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
Exxon Mobil Cyprus Ltd €13.366,000
Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ €14.269,000
Petrolina (Holdings) Puplic Ltd €12.562,000
Lukoil Cyprus Ltd €2.707,000


philenews.com

No comments:

Share |