Sunday, September 27, 2009

Πρόστιμο €42,9 εκ. από ΕΠΑ


Πρόστιμο €42,9 εκ. από ΕΠΑ


Πρόστιμο μαμούθ αποφάσισε να επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, σε σχέση με τις παραβάσεις τις οποίες διέπραξαν, σύμφωνα με τη διεξαχθείσα και ολοκληρωθείσα αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΑ αναφέρει ότι αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο για κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Συγκεκριμένα επέβαλε πρόστιμο στην Exxon Mobil Cyprus Ltd €13.366.000, στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ €14.269.000, στην Petrolina (Holdings) Public Ltd €12.562.000 ευρώ και στην Lucoil Cyprus Ltd €2.707.000.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το χαρακτήρα της και τον πραγματικό της αντίκτυπο στην αγορά, ενώ όπως η ΕΠΑ έχει δημόσια ανακοινώσει «οι διαπιστωθείσες παραβάσεις εμπίπτουν εξ ορισμού τους στις παραβάσεις σκληρού πυρήνα, που ανατρέπουν τις βασικές λειτουργίες του υγιούς ανταγωνισμού και πλήττουν τον ίδιο το μηχανισμό καθορισμού τιμών».

Εξάλλου, τα προϊόντα για τα οποία έχει γίνει η αυτεπάγγελτη έρευνα, δηλαδή η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, η αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης, αποτελούν προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και από τη φύση τους επηρεάζουν άμεσα και ουσιαστικά το σύνολο της οικονομίας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η προκληθείσα στο κοινωνικό σύνολο ζημιά είναι μεγάλη και ελλείψει άλλων ένδικων μέσων, όπως ισχύει σε άλλα νομικά συστήματα δεν είναι δυνατή η αποκατάστασή της, με οποιοδήποτε τρόπο πέραν της επιβολής προστίμου αποτρεπτικού χαρακτήρα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η ΕΠΑ σημειώνει ότι «χωρίς να αναιρείται ή να αλλοιώνεται το λεπτομερές σκεπτικό της απόφασης επιβολής του διοικητικού προστίμου που επιδόθηκε σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά, η χρονική περίοδος που κάλυψε η αυτεπάγγελτη έρευνα κρίνεται ικανής διάρκειας, για να αλλοιώσει και να νοθεύσει τις υγιείς αρχές του ανταγωνισμού με σαφή αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της αγοράς, που δυστυχώς δύσκολα αναστρέφεται».

Καταλήγοντας η ΕΠΑ τονίζει πως στόχος της είναι οι κυρώσεις που κλήθηκε να επιβάλει σε σχέση με τις οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις που έχει διαπιστώσει να είναι σε βαθμό που να επενεργούν ως ένα πρόσθετο μέτρο που να αποτρέπει τις επιχειρήσεις να μετέρχονται τέτοιων πρακτικών.

Η Petrolina, που είναι η μόνη εισηγμένη από τις τέσσερις εταιρείες, είχε κέρδη €7,9 εκ. το 2008 και €12,1 εκ. το 2007.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |