Saturday, September 5, 2009

Ο νέος «πατέρας» του δολαρίου

Ο νέος «πατέρας» του δολαρίου

Εξι μήνες από την εποχή που ο χρηματοοικονομικός κόσμος βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου, οι οικονομίες ανά τον κόσμο φαίνεται ότι ανακάμπτουν. Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πριν από ένα χρόνο βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τώρα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρήματα που είχαν λάβει από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.


Η τελική φήμη του Μπεν Μπερνάνκι ενδεχομένως να καθοριστεί από την επιτυχία των μέτρων που εφάρμοσε για έξοδο από την κρίση.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη να θεωρήσει κανείς ότι η ύφεση «ηττήθηκε», αλλά ο κόσμος φαίνεται πιο ασφαλής απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες, αναφέρει σε άρθρο του στους «New York Times» ο οικονομικός αναλυτής Φλόιντ Νόρις. Οι πιστωτικές αγορές ανακάμπτουν στο σημείο που το 2009 προδιαγράφεται ως η καλύτερη χρονιά για την αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης (junk bond). Και για το χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο από το 1938.

Ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, μερικές φορές δείχνει να μην έχει καταλάβει πως η φήμη του έχει αμαυρωθεί. Θα πρέπει όμως να παραδεχθεί κανείς ότι μπορεί ο κ. Μπερνάνκι να άργησε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της κρίσης, αλλά όταν το έκανε ενήργησε με αποφασιστικότητα.

Οπως ο Τζέρι Σπόλντιγκ -ο «πατέρας» του δολαρίου- αψήφησε τη λογική εκείνης της εποχής (πριν από 150 χρόνια) και κατέληξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρειάζεται να τυπώσει χρήματα για να καλύψει τα έξοδα του Εμφυλίου, έτσι και ο κ. Μπερνάνκι εμφανίστηκε πρόθυμος να ενεργήσει υπεράνω της κοινής λογικής. Η κυβέρνηση δάνεισε χρήματα που δεν είχε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και απέκτησε μετοχικό μερίδιο σε αυτά.

Η τελική φήμη του κ. Μπερνάνκι ενδεχομένως να καθοριστεί από το εάν θα σημειώσει επιτυχία στην υπόσχεσή του να βοηθήσει την οικονομία να εξέλθει της ύφεσης, χωρίς να χρειαστεί η υποτίμηση του δολαρίου. Ορισμένοι αμφιβάλλουν εάν θα τα καταφέρει. Σε περίπτωση όμως που διαψεύσει τις «Κασσάνδρες» και φέρει εις πέρας το στόχο του, αποσύροντας τα μέτρα στήριξης προτού καταστούν επιζήμια, τότε θα περάσει στο «πάνθεον» της οικονομικής ιστορίας.

naftemporiki

No comments:

Share |