Saturday, August 22, 2009

Info-Quest: Δαγκώνοντας το... μήλο της Apple

Info-Quest: Δαγκώνοντας το... μήλο της Apple


Εξαγορά εν μέσω κρίσης; Αν είσαι υπέρμαχος του επιχειρήματος ότι οι ευκαιρίες παρουσιάζονται όταν όλα γύρω σου είναι μαύρα, το επιχειρείς. Ο Θεόδωρος Φέσσας αποδεικνύει εμπράκτως ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Μετά τη δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Unisystems, επανήλθε με την εξαγορά της Rainbow. Έτσι, η Info-Quest συνδέει το επιχειρηματικό της μέλλον με το iPhone, το iPod και τα υπόλοιπα δημοφιλή προϊόντα της Apple. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι φέτος τα Χριστούγεννα τα περίπου 80 καταστήματα «You» –της αλυσίδας καταστημάτων που επίσης αναπτύσσει εν μέσω κρίσης η Info-Quest– θα είναι γεμάτα... μήλα στις βιτρίνες τους.


Οι διαπραγματεύσεις του Θόδωρου Φέσσα με τον Γιώργο Βάμιαλη για την εξαγορά του 80% της Rainbow κράτησαν περισσότερο από πέντε μήνες. Επισήμως, η πρώτη μη δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε το Φεβρουάριο και αφορούσε την εξαγορά του 79,6% των μετοχών έναντι του ποσού του 1,46 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, το deal δεν ήταν τόσο εύκολο. Εκτός από τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Βάμιαλη, ο Θεόδωρος Φέσσας θα έπρεπε να πάρει και το πράσινο φως από την Apple. Για ποιο λόγο; Μα για να εξασφαλίσει τη συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό και το δικαίωμα να διανέμει τα προϊόντα της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο επί τουλάχιστον μία τριετία.

Για να φτάσει η Info-Quest στην οριστική συμφωνία χρειάστηκε να προχωρήσει σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους Aμερικανούς. H Apple έδωσε τελικώς την έγκρισή της. Βέβαια, προηγουμένως απαίτησε να συσταθεί καινούργια θυγατρική, Isquare το όνομα αυτής, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το ποιος αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της Apple.

Στο 9μηνο από την 1η Ιουλίου του 2008 μέχρι την 31η Μαρτίου 2009 (σ.σ.: η Rainbow κλείνει χρήση τον Ιούνιο και όχι το Δεκέμβριο) η μέχρι τώρα αντιπρόσωπος των προϊόντων της Apple παρουσίασε τζίρο 18,6 εκατ. ευρώ έναντι 16,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο ίδιο διάστημα είχε μεικτά κέρδη 3,57 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 772 χιλ. ευρώ.

Επίσης, η έκθεσή της σε υποχρεώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς βαρύνεται μόνο με βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (όχι δανειακές) της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι με το που θα κλείσει το deal –και υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση δεν θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά πληροφορικής– η Info-Quest θα μπορεί να προσβλέπει σε ενίσχυση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της κατά τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν αποκλείεται τα έσοδα να είναι περισσότερα. Και αυτό διότι ο Θεόδωρος Φέσσας εκτιμά ότι μπορεί να δώσει νέο αέρα στις πωλήσεις των προϊόντων της Apple στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά.






Η εξαγορά της εισηγμένης Rainbow έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον κλάδο με τον έντονο προβληματισμό για το μέλλον να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ήδη τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έχουν αποτυπώσει σημαντική πτώση του τζίρου. Η ίδια η Info-Quest –είναι ο μεγαλύτερος διανομέας προϊόντων πληροφορικής στην ελληνική αγορά– έχει ουσιαστικά «προειδοποιήσει» τους μετόχους ότι η χρονιά είναι πολύ πιθανό να κλείσει με μείωση πωλήσεων άνω του 10% (ήδη το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μείωση εσόδων 13%). Ειδικά στο κομμάτι της λιανικής, οι επιχειρήσεις προσπαθούν με αλλεπάλληλες προσφορές και εκπτώσεις να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Είναι λογικό, σε περιόδους κρίσης, οι πρώτες αγορές που θα ψαλιδιστούν να είναι αυτές που αφορούν προϊόντα όχι πρώτης ανάγκης. Τέτοια είναι και τα προϊόντα πληροφορικής. Είναι επίσης λογικό, σε περιόδους κρίσης, το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται σε προϊόντα χαμηλότερης αξίας. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα δύσκολο περιβάλλον με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τις χαμηλότερες πωλήσεις και τα μειωμένα περιθώρια κέρδους.

Η εξαγορά της Rainbow δεν είναι η μοναδική σημαντική επιχειρηματική κίνηση της Info-Quest το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο επικεφαλής της «έτρεξε» και ένα πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης. Στόχος, η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της άμυνας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν οι ακόλουθες κινήσεις:

Mείωση τραπεζικού δανεισμού

Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η δανειακή επιβάρυνση της μητρικής περιορίστηκε στα 38,8 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008. Δηλαδή μέσα σε διάστημα τριών μηνών τα χρέη της Info-Quest μειώθηκαν κατά 27%. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και στη Unisystems, η οποία είναι πλέον 100% θυγατρική μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης. Οι υποχρεώσεις της Unisystems προς τις τράπεζες περιορίστηκαν στο 1,5 εκατ. ευρώ από 20,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 (μείωση 93%). Συνολικά η έκθεση του ομίλου στον τραπεζικό δανεισμό ήταν περίπου 42 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο από 73,4 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008.

Έσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου

Ήδη από το τέλος του 2008 έχει ολοκληρωθεί η διακοπή λειτουργίας –είτε με πώληση είτε με εκκαθάριση– των ζημιογόνων θυγατρικών: Unitel, Globalstar, Quest Albania και ACS Albania. Η Unitel έκλεισε ενώ οι θυγατρικές εταιρείες στην Αλβανία και στις ΗΠΑ πουλήθηκαν.

Aνάπτυξη καταστημάτων «U»

Η ενίσχυση της παρουσίας στη λιανική αποτελεί στρατηγική απόφαση του ομίλου. Το άνοιγμα επιχειρείται με δύο τρόπους: την ενίσχυση των πωλήσεων μέσω Ίντερνετ αλλά και την ενίσχυση της αλυσίδας καταστημάτων. Ήδη τα καταστήματα έχουν ξεπεράσει τα 63, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 80 μέχρι το τέλος του έτους. Η Info-Quest θέλει να γίνει η πρώτη προτίμηση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και μία από τις τρεις επιλογές του ιδιώτη καταναλωτή.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η εταιρεία του Θ. Φέσσα στη λιανική έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς παίκτες όπως είναι το Πλαίσιο του Γιώργου Γεράρδου, η Multirama του Πάνου Γερμανού αλλά και η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία E-shop. Μετά την εξαγορά της Rainbow, η Quest δεν αποκλείεται να θελήσει να αναπτύξει και δεύτερη αλυσίδα καταστημάτων: Τα Apple Stores.

Aναδιοργανώθηκε ο τομέας με τον οποίο η Info-Quest διεκδικεί μερίδιο στα μεγάλα έργα της πληροφορικής

Όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας, μέχρι και το 2006 η Info-Quest αντλούσε το 75% του συνολικού της τζίρου από τον τομέα των διανομών, δηλαδή από το χονδρικό εμπόριο ειδών πληροφορικής. Αυτό είχε το εξής πρόβλημα: επηρέαζε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί ανταγωνιστές στο χονδρικό εμπόριο (Πουλιάδης και Altec) περιήλθαν σε δεινή θέση, το μέλλον δεν διαγράφεται καλύτερο. Ο ανταγωνισμός από τους νέους «παίκτες» είναι εξίσου ισχυρός με αποτέλεσμα οι τιμές να συμπιέζονται. Ο τομέας των μεγάλων έργων και των ολοκληρωμένων λύσεων αφήνει σαφώς μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Info-Quest εξαγόρασε τη Unisystems. Μετά την εξαγορά αλλά και την αναδιάρθρωση (όλα τα τμήματα μεγάλων έργων της Info-Quest έχουν περάσει στη Unisystems), ο στόχος είναι έως το 2010 τα μισά έσοδα του ομίλου να προέρχονται από το συγκεκριμένο κομμάτι επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ήδη, το Μάιο η εταιρεία κατέγραφε ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, αλλά και συμμετοχές σε σημαντικά έργα τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Προχώρησαν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

H κατά 55% θυγατρική Quest Eνεργειακή έχει:
1. Τέσσερα αιολικά πάρκα με άδεια παραγωγής συνολικής ισχύος 44,1 ΜW στους νομούς Βοιωτίας, Δράμας και Σερρών. Το εκτιμώμενο κόστος των επενδύσεων ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας των πάρκων αυτών εκτιμάται να γίνει εντός του 2010.

2. Οκτώ αιολικά πάρκα για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την έκδοση άδειας παραγωγής, συνολικής ισχύος 173,7 ΜW. Τα πάρκα αυτά θα εγκατασταθούν στους νομούς Ευβοίας και Βοιωτίας. Το εκτιμώμενο κόστος για τα έργα αυτά ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας τους τοποθετείται μετά το 2011.

3. Οκτώ αιολικά πάρκα υπό ανάπτυξη (μετρήσεις αιολικού δυναμικού) στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια συνολικής εκτιμώμενης ισχύος 140 MW. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης αυτής ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ και το εκτιμώμενο έτος λειτουργίας το 2013.

4. Έξι φωτοβολταϊκά πάρκα για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την έκδοση άδειας παραγωγής, συνολικής ισχύος 16 ΜW στους νομούς Βοιωτίας, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Μαγνησίας. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης αυτής είναι της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας τους τοποθετείται στη διετία 2009-2011.

Προετοιμάζεται για ανοίγματα στο χώρο των ταχυδρομικών υπηρεσιών

Η θυγατρική ACS διαθέτει μερίδιο 25% στην ελληνική αγορά, το μέγεθος της οποίας αποτιμάται στα 310 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του δικτύου στα Βαλκάνια αλλά και η είσοδος στην αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών μετά το 2013 είναι μέσα στα σχέδια.

Πάντως, το 2008 αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2009 έφεραν ζημιές για τον όμιλο της Info-Quest. Οι ζημιές αυτές αποδόθηκαν σε μια σειρά από παράγοντες:

1. Στη διαγραφή 11,5 εκατ. ευρώ από την υπεραξία που προέκυψε κατά την εξαγορά της Unisystems το 2007.

2. Στις ζημιές ύψους 10,9 εκατ. ευρώ (μετά τους φόρους) του ομίλου Unisystems. Έγινε επανακοστολόγηση του προϋπολογισμού των μακροχρόνιων συμβάσεων της εταιρείας που κόστισε 9,6 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίστηκαν επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 0,8 εκατ. ευρώ. Αφαιρέθηκαν απαξιωμένα εμπορεύματα ύψους 0,9 εκατ. ευρώ, ενώ συνυπολογίστηκε και το κόστος αναδιάρθρωσης και αποζημιώσεων του προσωπικού που απoχώρησε ύψους 0,9 εκατ. ευρώ.

3. Στις ζημιές της Quest Ενεργειακής από συνεχιζόμενες επενδύσεις κι έξοδα, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

4. Στη διακοπή εργασιών, ρευστοποίηση ή/και πώληση ζημιογόνων δραστηριοτήτων κι εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

5. Στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 4,3 εκατ. ευρώ που προήλθαν από τόκους και συναλλαγματικές διαφορές.

Θα επανέλθει η εταιρεία στην κερδοφορία; Επίσημες προβλέψεις για τη φετινή χρονιά δεν έχουν γίνει. Ωστόσο, στον όμιλο αισιοδοξούν ότι μετά τις κινήσεις εσωτερικής αναδιάρθρωσης αλλά και την εξαγορά της Rainbow, οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι. Αρκεί να βοηθήσει και κρίση...

capital.gr

No comments:

Share |