Thursday, August 27, 2009

Αυστηρότεροι κανονισμοί για τα μπόνους των στελεχών

Αυστηρότεροι κανονισμοί για τα μπόνους των στελεχών

Υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κανονισμών που θα διέπουν τα μπόνους στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα τάσσονται Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες θα προωθήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση και στη σύνοδο του G20.


Το σχέδιο Σαρκοζί να θέσει όρια στην καταβολή μπόνους έχει προβληματίσει αναλυτές και επενδυτές στις ΗΠΑ.
«Χρειαζόμαστε μια διεθνή συμφωνία και για το ζήτημα αυστηρότερων κανονισμών για τα μπόνους», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του ομίλου του G20, την επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, και ο Βρετανός ομόλογός του, Άλιστερ Ντάρλιγκ, είχε δηλώσει προσφάτως ότι το ζήτημα των αποδοχών των τραπεζικών στελεχών θα πρέπει να συζητηθεί σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της συνάντησης των εκπροσώπων του G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε προχθές νέους περιορισμούς στις καταβολές μπόνους προς τα τραπεζικά στελέχη, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει πιέσεις στους εταίρους του G20 να υιοθετήσουν τα ίδια πρότυπα με το Παρίσι.

Τα μπόνους των στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα συζητήθηκαν στην προηγούμενη σύνοδο του G20 και αναμένεται να αποτελέσουν και ένα εκ των βασικών θεμάτων και στη σύνοδο κορυφής του Πίτσμπουργκ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η Βρετανία, έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα σε περίπτωση που τα τραπεζικά στελέχη διατηρήσουν την παλαιά τακτική αλόγιστου ρίσκου, οι υπόλοιπες χώρες όμως παραμένουν με δεμένα χέρια, φοβούμενες μήπως η επιβολή πολύ αυστηρών μέτρων οδηγήσει σε μαζική φυγή στελεχών.

Εξάλλου, το σχέδιο του προέδρου Σαρκοζί να θέσει όρια στην καταβολή μπόνους έχει προβληματίσει αναλυτές και επενδυτές στις ΗΠΑ, όπου η Citigroup και έξι ακόμη εταιρείες που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις έχουν επικριθεί από την κυβέρνηση για τον τρόπο που αποζημιώνουν τα κορυφαία στελέχη.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί οι χώρες του G20 να καταβάλλουν προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια στα λογιστικά των επιχειρήσεων, αναμένεται όμως να αντισταθούν στις πιέσεις για την αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα, λογω των μέτρων για ενίσχυση τραπεζών και οικονομίας στη διάρκεια της κρίσης.

Τέλος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των χωρών του G20 θα προσπαθήσουν να διαβεβαιώσουν ότι έχουν καταρτίσει σχέδια απόσυρσης των εκτάκτων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων στήριξης οικονομίας και αγορών, καθιστώντας όμως σαφές ότι προς το παρόν τα μέτρα αυτά παραμένουν.

Οι χώρες του G20 έχουν μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και διοχέτευσαν αρκετά δισ. δολάρια στις οικονομίες τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών.


naftemporiki

No comments:

Share |