Saturday, June 6, 2009

Η παγκόσμια "πίτα" των επενδύσεων στην "πράσινη" ενέργεια

Η παγκόσμια "πίτα" των επενδύσεων στην "πράσινη" ενέργεια


Τα 155 δισ. δολάρια έφτασαν το 2008 οι συνολικές παγκόσμιες νέες επενδύσεις σε εταιρείες η projects που σχετίζονται με την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μέσω του United Nations Environment Programme.

Από αυτά τα 155 δισ., περίπου 13,5 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν ως νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες στον τομέα, ενώ σε 117 δισ. ανήλθε το συνολικό ποσό που επενδύθηκε σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεωθερμικά, ηλιακά, αιολικά ή βιοκαυσίμων.

Η έκθεση του UNEP χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά δύσκολες» τις οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει ωστόσο με έμφαση ότι έστω υπ’ αυτές τις συνθήκες το συνολικό ποσό των παγκόσμιων επενδύσεων σε «πράσινη» ενέργεια ξεπέρασε το αντίστοιχο του 2007 κατά 5%.

Ο κλάδος της αιολικής ενέργειας «απορρόφησε» το μεγαλύτερο μέρος των νέων επενδύσεων, περίπου 51,8 δισ. δολάρια (αύξηση 1% σε σχέση με το 2007), ενώ σημειώνεται ότι η συνολική αξία των συναλλαγών στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών και συγχωνεύσεων, έφτασε τα 223 δισ. δολάρια παγκοσμίως, που αντιστοιχεί σε αύξηση 7% έναντι του 2007. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που αντλήθηκε μέσα από τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησε κατά 51% έναντι του 2007, στα 11,4 δισ. δολάρια, με τις τιμές των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην «καθαρή» ενέργεια να υποχωρούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 61%.

Οι επενδύσεις στο β’ εξάμηνο του 2008 εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 17% έναντι του α’ εξαμήνου του έτους και κατά 23% έναντι του β’ εξαμήνου του 2007, μία τάση που συνεχίζεται και το 2009. Συγκεκριμένα, οι νέες επενδύσεις στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2007, στα 13,3 δισ. δολάρια, «αντανακλώντας το βάθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2009 η εικόνα είναι μεν πιο ενθαρρυντική, όμως «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς» έως ότου επιτευχθούν επίπεδα αντίστοιχα με τα τέλη του 2007 και τις αρχές του 2008.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα «πακέτα» οικονομικής ενίσχυσης που ανακοινώνονται διεθνώς περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις προγράμματα πολλών δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση «καθαρών» μορφών ενέργειας και εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια η οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια θα «πυροδοτήσουν» ακόμη υψηλότερες επενδύσεις στον κλάδο.

Εκτιμάται ότι μεταξύ του 2009 και του 2011 το ελάχιστο ποσό που απαιτείται να επενδυθεί για τη χρηματοδότηση μίας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και για το «πρασίνισμα» πέντε βασικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας -οικοδομή, ενέργεια, μεταφορές, γεωργία και υδροδότηση- ανέρχεται σε 750 εκατ. δολάρια, ήτοι το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αιολική Ενέργεια

Η αιολική ενέργεια επιβεβαίωσε το 2008 ότι αποτελεί την πιο «ώριμη» αγορά, ενώ διατηρεί την ηγετική της θέση ιδιαίτερα λόγω επενδύσεων που πραγματοποιούντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ηλιακή Ενέργεια

Παραμένει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος, εμφανίζοντας ρυθμούς ανάπτυξης 70% την περίοδο 2006-2008. Η ανάπτυξή της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μειούμενο κόστος του εξοπλισμού που απαιτεί και που το 2009 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 43%. Η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων για έργα ηλιακής ενέργειας το 2008 χαρακτηρίζεται «δραματική», καταγράφοντας αύξηση 71% στα 22,1 δισ. δολάρια.

Βιοκαύσιμα

Οι επενδύσεις στον κλάδο υποχώρησαν 9% το 2008, στα 16,9 δισ. δολάρια. Αν και η σχετική τεχνολογία έχει «ωριμάσει», ο κλάδος «υποφέρει» από τις υπερ-επενδύσεις του 2007, τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και από την εντεινόμενη διαμάχη «τροφή-εναντίον-ενέργειας».

Γεωθερμία

Υπήρξε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος το 2008, με αυξημένες επενδύσεις κατά 149% σε σχέση με το 2007 και με την εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής συνολικής ισχύος 1,3 GW. Παρά το υψηλό αρχικό κόστος για επενδύσεις σε γεωθερμίας, οι ανταγωνιστικές τιμές που μπορούν να επιτευχθούν στην παραγωγή ηλεκτρισμού καθιστούν τον κλάδο ελκυστικό.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |