Friday, June 5, 2009

Λάρνακα: Αγκυροβολημένο σε προσφυγές το λιμάνι

Λάρνακα: Αγκυροβολημένο σε προσφυγές το λιμάνι


Αγκυροβολημένο σε απανωτές προσφυγές παραμένει το έργο της ανάπλασης του ενιαίου χώρου του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Ένα χρόνο μετά την αρχική κατακύρωση του project στην κοινοπραξία Zenon και λίγες μόλις μέρες μετά την αναστροφή της απόφασης προς όφελος της Vouros, το έργο πάει πάλι στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Παραπονούμενη αυτή τη φορά είναι η Zenon, που αναμένεται να δώσει σχετική κοινοποίηση της προσφυγής στο Γενικό Λογιστήριο και στο Συμβούλιο Προσφορών εντός των ημερών.

Διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch φέρουν τη Zenon να προβάλλει αριθμό λόγων για την απόφαση της να προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Iσχυρίζεται ότι η προσφορά της κοινοπραξίας Vouros ήταν εκτός προδιαγραφών και λανθασμένη, και ότι η κοινοπραξία δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για το project.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών το οποίο την περασμένη εβδομάδα κατακύρωσε την προσφορά υπέρ την κοινοπραξίας Vouros είναι αναγκασμένο να μη προχωρήσει τη διαδικασία μέχρι το νέο πόρισμα της Αναθεωρητικής Αρχή Προσφορών.

Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο το οποίο δημιουργεί στους Λαρνακείς μεγάλες προσδοκίες για ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη βρίσκεται στα σκαριά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Την εκτέλεση του έργου διεκδικούσαν τρεις εταιρείες, η A. Vouros Investments Ltd and Partners, η Larnaka Zenon Consortium και η DJ Karapatakis & Sons Ltd οι οποίες είχαν υποβάλει την προσφορά τους στις 31 Ιουνίου 2007. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο Προσφορών ως πλειοδότρια εταιρεία η Larnaka Zenon Consortium. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο άλλες εταιρείες να υποβάλουν ένσταση στην Αναθεωρητική Αρχή, τον περασμένο Αύγουστο.

Δύο μήνες αργότερα συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου η Αναθεωρητική Αρχή επικύρωσε την προσφυγή της ανταγωνιστικής κοινοπραξίας A. Vouros Consortium εναντίον της Zenon ενώ έβγαλε εκτός παιχνιδιού την τρίτη κοινοπραξία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο Προσφορών να αναγκαστεί να διορίσει τον περασμένο Δεκέμβριο ad hoc επιτροπή της οποίας η απόφαση έγειρε υπέρ της Vouros, απόφαση με την οποία συμφώνησε μετά από μερικές ημέρες και το Συμβούλιο Προσφορών αναθεωρώντας την πρώτη του απόφαση.

Το μέλλον του έργου πάντως βρίσκεται τώρα στα χέρια της Αναθεωρητικής Αρχής διότι αν μεν αποφανθεί ότι καλώς επικυρώθηκε στη Vouros, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ενώ η Zenon εάν επιθυμεί έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο. Αντίθετα εάν η ΑΑΠ επικυρώσει την προσφυγή της Zenon τότε θα σημειωθεί μεγάλη εμπλοκή στην όλη διαδικασία με κίνδυνο το έργο να οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες.

Το θέμα των προσφυγών κατά των αποφάσεων κατακύρωσης προσφορών απασχολεί την κυβέρνηση που το θεωρεί βασικό λόγο καθυστέρησης των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στο φετινό αναπτυξιακό προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε πρόσφατα έκκληση στους επιχειρηματίες να αποφεύγουν τις προσφυγές κατά αποφάσεων των Αρχών για να επισπευτεί η εκτέλεση των έργων. Το αρμόδιο Υπουργείο μελετά, μάλιστα, αύξηση του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει η εταιρεία που προσφεύγει στην ΑΑΠ, για να εξετάζεται η υπόθεση της.

Για τόσο μεγάλα έργα, όμως, όπως το Λιμάνι Λάρνακας, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι όποιες εκκλήσεις ή αυξήσεις τελών δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.

Την κοινοπραξία A. Vouros Investments Ltd αποτελούν οι εταιρείες Singapore Cruise Center Pte Ltd, DP Architects Pte Ltd, Ioannou & Paraskevaides Ltd, J&P - AVAX S.A, Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, Ariadne Australia Limited και Cybarco Plc.

Στη Zenon συμμετέχει η γαλλική εταιρεία η οποία είναι μέρος της κοινοπραξίας Hermes για τα αεροδρόμια Bouyques Batiment International (17,5%), η Iacovou Brothers (17,5%), η Amsterdam Logistics Group B.V. και η Lievense Consulting Engineers (λιμάνι του Άμστερνταμ, 2%), η Louis Public Company Ltd (22%), η Costa Cruises (ιταλική θυγατρική εταιρεία της Αμερικανικής Carvinal Cruises, 10%), η Marinaman Ltd (8,5%), η Petrolina (Holdings) Public Ltd (17,5%) και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών (5%).

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |