Friday, June 5, 2009

Σε υψηλά επτά το αργό- Μια ''ανάσα'' από τα 69 δολάρια

Σε υψηλά επτά το αργό- Μια ''ανάσα'' από τα 69 δολάρια

Σε υψηλά επτά μηνών έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs Group ότι «βλέπει» το αργό στα 85 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αφού η ζήτηση θα αποκατασταθεί και τα αποθέματα θα μειωθούν. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού ενισχύθηκαν στα 68,81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο 4,1%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν ακόμα και στο +5%, μία «ανάσα» από τα 70 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο Brent ενισχύθηκε κατά 5,2% στα 69,27 δολάρια το βαρέλι.

Η ομάδα ανάλυσης του πετρελαίου της Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία του αργού το 2009, από τα 65 δολάρια στα 85 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, διαγράφοντας όμως στο μεταξύ μια μικρή «κοιλιά» πριν το τελικό ράλι. Να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού κατέγραψε το Μάιο τα ισχυρότερα μηνιαία κέρδη σε διάστημα δεκαετίας και βρέθηκε πάνω από τα 69 δολάρια για πρώτη φορά από το Νοέμβριο. Παράλληλα, η κάμψη του αμερικανικού νομίσματος ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.

Το κλίμα υπερ του πετρελαίου ενισχύθηκε και μετά την ανακοίνωση για κάμψη στις αιτήσεις ανεργίας από τους Αμερικανούς πολίτες, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η ζήτηση θα βελτιωθεί στο αμεσο μέλλον. Μετά από αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κατά 15.000 στα 6,74 εκατ. για την εβδομάδα που έληγε στις 23 Μαΐου. Παρόλα αυτά ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκε κατά 88.750 στα 6,69 εκατ., σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ακόμη οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που έληγε στις 30 Μαΐου υποχώρησαν κατά 4.000 στις 621.000 αιτήσεις, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |