Wednesday, April 1, 2009

Νέο αλμα για τη Wall- Μετριοπαθής ανοδος στην Ευρώπη

Νέο αλμα για τη Wall- Μετριοπαθής ανοδος στην Ευρώπη
23:01 - 01 Απρίλιος 2009
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Wall. Ο Dow Jones κατέγραψαν κέρδη 2,01% στις 7.761,6 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.551,6 μονάδες με ανοδο 1,51% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,65% στις 811,01 μονάδες. Ανοδικά έκλεισε για δεύτερη ημέρα και η Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,63% στις 3.950,68 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,02% στις 4.126,52 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε ανοδο 0,89% στις 2.832,21 μονάδες. Αισιοδοξία στη Wall

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, αφού τα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα στάθηκαν ικανά να μεταστρέψουν το αρνητικό ξεκίνημα που προκάλεσε η φημολογία ότι η αμερικανική κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της «ελεγχόμενης» πτώχευσης για τη General Motors και την Chrysler.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η μετοχή της GM. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να προκρίνει τη λύση της γρήγορης και «ελεγχόμενης» πτώχευσης για την General Motors. Ο Ομπάμα εμφανίζεται προετοιμασμένος να αφήσει την Chrysler να πτωχεύσει ή να πουληθεί τμηματικά, σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρεία δεν ολοκληρώσει τη συμφωνία της με την ιταλική Fiat.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε διορία 60 ημερών στη GM για να προχωρήσει σε βαθιά αναδιάρθρωση, με μείωση των εξόδων και του δανεισμού της. Η γρήγορη και «χειρουργική» πτώχευση είναι πλέον αναπόφευκτη, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου.

Απώλειες της τάξεως του 4% κατέγραψαν οι μετοχές των Bank of America και Citigroup ύστερα από τα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Νέα επιδείνωση κατέγραψε η αγορά εργασίας το Μάρτιο στις ΗΠΑ, καθώς άλλες 742.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, σηματοδοτώντας νέα βουτιά στα επίσημα στοιχεία για την αγορά εργασίας που θα ανακοινώσει αύριο το Υπουργείο Εργασίας.

Απώλειες 1,6% κατέγραψε η Caterpillar, ενώ στο -1% κινήθηκε και η IBM, εν αναμονή των στοιχείων για τον κλάδο της μεταποίησης που αναμένεται να ανακοινωθούν για τον κλάδο της μεταποίησης.

Στο -3% βρέθηκε η Alcoa και στο -2% η Chevron, καθώς χαλκός και πετρέλαιο σημείωσαν απώλειες στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Τέλος, πτώση 14% κατέγραψε η Celgene καθώς η φαρμακοβιομηχανία προέβη σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη χρήσης 2009.

Κέρδη 5,2% κατέγραψε η Standard Pacific, μετά την αύξηση 2,1% που κατέγραψαν το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ένωση Μεσιτών. Σε ετήσια βάση πάντως ο δείκτης παραμένει κατά 1,4%. Οι εκκρεμείς πωλήσεις έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για ικανοποιητική άνοδο, αλλά οι πρόσφατες αυξήσεις που παρατηρούνται στην καταναλωτική δραστηριότητα είναι αισιόδοξοι παράγοντες, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στο 36,3% διαμορφώθηκε ο δείκτης ISM Μαρτίου στις ΗΠΑ, ελαφρά αυξημένος από το 35,8% τον Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο που θα οδηγούσε τον δείκτη στο 36%. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από τις 50 ποσοστιαίες μονάδες ο δείκτης της μεταποίησης αναδεικνύει ότι οι περισσότερες εταιρείες αναμένουν τα οικονομικά τους να πάνε χειρότερα.

Κέρδη κατέγραψε η Ευρώπη

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, σαφώς επηρεασμένοι από τη μεταστροφή του κλίματος στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων. Σημαντικό στήριγμα στους δείκτες παρείχε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ύστερα από θετικές εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Goldman Sachs. Τα βλέμματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στην επικείμενη- κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία- σύνοδο των G20.

Η Honda και η Toyota σημείωσαν νωρίτερα κέρδη ύψους 6,7% λόγω των εκτιμήσεων ότι οι εξελίξεις αναφορικά με την GM και την Chrysler θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 179,01 μονάδες. Από τις 9 Μαρτίου ο δείκτης έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως του 9%.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σημαντικά κέρδη 4% αποκόμισε η Vodafone Group ύστερα από την αναβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές της από τη Goldman Sachs σε «αγορά» από «ουδέτερη». Απόδοση «ισχυρότερη από αυτή της αγοράς» δίνει για την εταιρία και η Morgan Stanley.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος. Η ισπανική Sacyr ενισχύθηκε κατά 7,6%, η CRH κατά 6,1% και η γερμανική Bilfinger Berger κατά 6,2%.

Στο +2,7% κινήθηκαν και οι Telecom Italia και Belgacom, καθώς η Goldman Sachs αναβαθμίζει τη σύσταση «αγορά» και «ουδέτερη» αντίστοιχα.

Στο -2,3% βρέθηκε η μετοχή της BP, μετά και τη σύσταση πώλησης που διατύπωσε η Goldman Sachs για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης. Απώλειες 2,6% σημείωσε και η Shell.

Απώλειες 4,6% σημείωσε και η μετοχή της BHP Billiton. Η Morgan Stanley υποβάθμισε την ισχυρότερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως σε «underweight» από «equal-weight».

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε και η Lafarge, η οποία σημείωσε απώλειες 2,9%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των πιστωτών της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |