Wednesday, April 1, 2009

Λονδίνο: Σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G20

Λονδίνο: Σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G20

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών των κόσμου συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1930. Λόγω της συνόδου και της παρουσίας των 20 ηγετών, η βρετανική αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για να αποτραπούν ενδεχόμενες εκδηλώσεις βίας, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορείες προς το Σίτι.

Συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1930.

Κεντρικό πρόσωπο στη σύνοδο του G20 είναι αναμφίβολα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στην πρώτη του μεγάλη διεθνή σύνοδο βρίσκεται κάτω από τη μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση μπορεί να δώσει τη διέξοδο. Η Ουάσινγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις στις υπόλοιπες κυβερνήσεις να διοχετεύσουν τεράστια ποσά σε προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία αντιστέκονται σθεναρά υποστηρίζοντας ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η έλεγχος στις αγορές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν που φιλοξενεί τη σύνοδο του G20 είναι αποφασισμένος πάντως να καταβάλει κάι δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση της συνάντησης και τη γεφύρωση των αντιθέσεων.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι οι 20 ηγέτες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης και να μην αναλωθούν στην ανανέωση όρκων και υποσχέσεων. "Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, ο κόσμος δεν θα το κατανοήσει και η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το Παρίσι πάντως φαίνεται να διαψεύδει χθεσινά δημοσιεύματα για μια «δραματική έξοδο» του Σαρκοζί από τη σύνοδο σε περίπτωση διαφωνίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ πιέζουν μάλιστα σκληρά για να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα στο θέμα του ελέγχου των αγορών.

Από την πλευρά τους, Κίνα και Ρωσία θέλουν να εξασφαλίσουν από τη Δύση τη δυνατότητα να έχουν περισσότερο λόγο στα θέματα παγκόσμιας οικονομικής σημασίας, ζητώντας ακόμη να σταματησει να αποτελεί το δολάριο το βασικό νόμισμα αναφοράς στον κόσμο,αν και το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί στη συνάντηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα Ομπάμα, που επιζητεί επίσης τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα και το Πεκίνο για να εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση στη νέα στρατηγική του στο Αφγανιστάν, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Κινέζο Χου Ζιντάο πριν το επίσημο δείπνο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Λόγω της συνόδου και της παρουσίας των 20 ηγετων, η βρετανική αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για να αποτραπούν ενδεχόμενες εκδηλώσεις βίας, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορείες προς το Σίτι.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |