Friday, April 17, 2009

Τιμές του 2007 για σπίτια

Τιμές του 2007 για σπίτια

Αβεβαιότητα και μειώσεις στην αγορά ακινήτων, έριξαν τις τιμές κατοικίας στο επίπεδο που ήταν και την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2007, σύμφωνα με τον Δείκτη


Ορατή και στις τιμές των κατοικιών στη χώρα μας είναι πλέον η παρατηρούμενη μείωση ενδιαφέροντος και κινητικότητας στην αγορά ακινήτων.Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον νέο Δείκτη Τιμών BuySell που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές οικίας το πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν πτώση. Βάσει του ίδιου δείκτη, οι τιμές βρίσκονται τώρα στο επίπεδο που ήταν και την περίοδο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου του 2007. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για το Δείκτη της BuySell, τον οποίο ετοιμάζει και ενημερώνει η εταιρεία MAP S. Platis, «οι διεθνείς τάσεις στην κτηματαγορά επηρέασαν και την Κύπρο, με τις τιμές κατοικίας να σημειώνουν πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους». Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009, ο Δείκτης Τιμών BuySell κατέγραψε συνολική πτώση στις τιμές κατοικίας στην Κύπρο της τάξης του 1,7%, σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγράφοντας μείωση σε ετήσια βάση, της τάξης του 2,2%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2005!

Τιμές του 2007
Μιλώντας στον «Π» ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής της MAP S. Platis, ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο παρουσιάστηκε γενικά μια πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων αν και η αγορά χαρακτηρίστηκε από συχνές διακυμάνσεις. Εκτίμησε δε πως η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και μάλλον θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε, αναμένεται ότι θα υπάρξουν «προσφορές» από αρκετούς επαγγελματίες για πωλήσεις. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, οι πωλήσεις που αναμένεται να γίνουν με «προσφορές» αναμένεται ότι θα πιέσουν περαιτέρω τις τιμές των ακινήτων και κατΆ επέκταση και τον Δείκτη Τιμών της BuySell. Σε σχέση με τη μείωση του πρώτου τριμήνου, ο κ. Πλατής ανέφερε πως είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί στην ουσία η μικρή αύξηση που καταγράφηκε για ολόκληρο το 2008 και οι τιμές πλέον βρίσκονται στο επίπεδο που ήταν ο δείκτης την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2007. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ολόκληρο το 2008, ο Δείκτης Τιμών BuySell κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2,8%, σε σύγκριση με αύξηση 19,2% το 2007.

Αβεβαιότητα το τρίμηνο
Όπως αναφέρθηκε, η εικόνα που παρουσίασαν οι τιμές των ακινήτων το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν καθόλου σταθερή εξαιτίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, την υπό εξέταση περίοδο παρουσιάστηκε γενικά μια ανομοιότητα των τιμών με μικρές αυξομειώσεις σε όλη την Κύπρο αλλά με εμφανή μια πτωτική τάση. Οι τιμές των ακινήτων σε Λευκωσία και Αμμόχωστο, είπε, κατέγραψαν μάλιστα ανεπαίσθητη άνοδο το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, σε Λάρνακα και Λεμεσό παρατηρήθηκε μικρή πτώση την ίδια περίοδο, ενώ στην Πάφο οι τιμές παρουσίασαν μια σταθεροποίηση. Ωστόσο, ο κ. Πλατής επανέλαβε πως η τάση που επικρατεί στην αγορά είναι πτωτική. Η ανομοιότητα και οι διακυμάνσεις στις τιμές φαίνεται πάντως και από την πορεία των τιμών, βάσει του Δείκτη Τιμών BuySell, τους πρώτους τρεις μήνες.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,5% κατά τον πρώτο μήνα του έτους, ανέβηκαν τον Φεβρουάριο κατά 2% και μειώθηκαν κατά 2,2% τον Μάρτιο. Ο Δείκτης Τιμών BuySell έκλεισε, για το τρίμηνο, στις 140,52 μονάδες (Μάρτιος 2009) που μεταφράζεται σε 187.053 ευρώ για τη μέση τιμή κατοικίας στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών BuySell έκλεισε, το 2008, στις 142,98 μονάδες (Δεκέμβριος 2008) που μεταφράζεται σε 190.330 ευρώ για τη μέση τιμή κατοικίας στην Κύπρο.

POLITIS

No comments:

Share |