Saturday, March 21, 2009

Γερμανία: «Πράσινο» για εθνικοποίηση ιδιωτικών τραπεζών

Γερμανία: «Πράσινο» για εθνικοποίηση ιδιωτικών τραπεζών

Το «πράσινο φως» για την εθνικοποίηση ιδιωτικών τραπεζών που έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα έδωσε χθες η Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου. Η πρώτη τράπεζα που θα ευνοηθεί από το νέο νόμο είναι η Hypo Real Estate, η οποία θα βρεθεί υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους.

Ο νόμος προβλέπει την «εξάλειψη» των μετόχων ως τελευταίο μέσο για τη σταθεροποίηση των κλυδωνιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ορίζει όμως ρητά ότι οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιούνται εκ νέου όταν θα έχουν ανακάμψει. Την ίδια ώρα η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo πρόκειται να λάβει 4 δισ. ευρώ κρατική ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Στη Βρετανία από την άλλη ο Γκόρντον Μπράουν απέκρουσε τις επικρίσεις για τους χειρισμούς τους στην εθνικοποίηση της Northern Rock, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που ήταν απαραίτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι προχώρησε στην εθνικοποίηση, αγνοώντας τα κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού τομέα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |