Saturday, February 28, 2009

ΗΠΑ: Ταχύτερα του αναμενομένου η συρρίκνωση της οικονομίας

ΗΠΑ: Ταχύτερα του αναμενομένου η συρρίκνωση της οικονομίας



Mε τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1982 συρρικνώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία, σε μία ακόμη πικρή υπενθύμιση της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, με την UNCTAD να προβλέπει συρρίκνωσή της τουλάχιστον κατά 1% φέτος.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 6,2% (σε ετήσια βάση) στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο εν συγκρίσει με τη μείωση 3,8% που προβλεπόταν τον προηγούμενο μήνα. Και με τις εξαγωγές να «βουλιάζουν» και τους καταναλωτές να μειώνουν τις δαπάνες με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 28 ετών, οι προοπτικές για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου είναι εξίσου δυσοίωνες, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να υποδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, για 14ο διαδοχικό μήνα.

Στο σύνολο του οικονομικού έτους 2008, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,1%, με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2001. Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή των Μεσοδυτικών Πολιτειών συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο, αλλά λιγότερο του αναμενομένου. Παρ' όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών υποχώρησε τον ίδιο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, λόγω προσδοκιών ότι η ύφεση θα συνεχισθεί μέχρι τα τέλη του έτους και η ανεργία θα αυξηθεί.

UNCTAD

Αλλά και ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD), Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 1% φέτος, με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη να είναι περισσότερο απαισιόδοξη εν συγκρίσει με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «αναιμική» ανάπτυξη 0,5%.

Ο κ. Πανιτσπάκντι διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αντικατοπτρίζει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 2,5% με 2,6% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και συρρίκνωση κατά 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών. «Είναι πιθανόν να διαπιστώσουμε μεγαλύτερες πιέσεις στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών και αυτό, φυσικά, θα έχει ως αποτέλεσμα τη βαθύτερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενδεχομένως και περισσότερο από 1%», κατέληξε ο κ. Πανιτσπάκντι.

Υφεση και στη Σκανδιναβία

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επηρέασε και την περιοχή των Σκανδιναβικών Χωρών στο τέταρτο τρίμηνο, με τις οικονομίες Σουηδίας, Δανίας και Φινλανδίας να συρρικνώνονται με ρυθμούς - ρεκόρ. Το ΑΕΠ της Σουηδίας συρρικνώθηκε κατά 4,9%, της Δανίας κατά 3,9% στο τέταρτο τρίμηνο και κατά 1,3% για το σύνολο του 2008, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1955.

Τέλος, και η Φινλανδία εισήλθε επισήμως σε ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 16 ετών, κατά 2,4%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |