Thursday, January 15, 2009

Aπειλεί με υποβάθμιση και η Fitch!

Aπειλεί με υποβάθμιση και η Fitch!


(upd) Και η Fitch αρχίζει τις προειδοποιήσεις. Οπως τονίζει σε σημερινή συνέντευξη του στο Reuters o κ. Cris Pryce, αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης και υπεύθυνος για την Ελλάδα, η Fitch ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στους επόμενους μήνες εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Οπως σημειώνει, τα "σχεδια" της Fitch δεν έχουν να κάνουν με την κίνηση της S&P αλλά επειδή δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη πως η Ελλάδα προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να τακτοποιήσει το χρέος και το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Οπως προσθέτει ο κ. Pryce, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη πως η ελληνική οικονομική πολιτική βαίνει προς την σωστή κατεύθυνση. Το κρίσιμο λαθος της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως δεν προσπάθησαν να προχωρήσουν στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στα πρώτα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της. "Για 4 ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα, τονίζιε ο κ. Pryce και όταν ήρθε η μεταρρύθμιση το 2007, ειλικρινά δεν θα την αποκαλούσα «μεταρρύθμιση»". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναλυτή « δεν ξερουμε τελικά πια γραμμή ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση αυτην την στιγμή και τι θέλει ακριβως. Θέλουν σφιχτότερη δημοσιονομική πολιτική ή θέλουν να είναι πιο γενναιόδωροι στους φτωχούς;

Και η ισχνή της πλειοψηφία στην βουλή δεν την βοηθά να προχωρήσει σε δυναμικές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα. Επίσης, μπορεί να δούμε και άλλα σκάνδαλα να «σκάνε» στην χώρα, τα οποία θα αναγκάσουν κάποιος μέλος της βουλής να παραιτηθεί η να φύγει από την Νέα Δημοκρατία, τονίζει χαρακτηριστικά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |