Thursday, January 15, 2009

«Κόβει» επιτόκια η ΕΚΤ

«Κόβει» επιτόκια η ΕΚΤ

Στο 2% αναμένεται να «κόψει» το βασικό επιτόκιο της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αν και συνεδριάζει υπό το βάρος της εξέλιξης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι προσδοκίες για την θετική μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα την οδηγήσει σε μια «μετριοπαθή» κίνηση «διόρθωσης» του επιτοκίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays Capital, Yoshio Takahashi, η επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων κατά 175 μονάδες βάσης από τον περασμένο Οκτώβριο, θα οδηγήσει τον ΕΚΤ να μην ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα του σχεδόν μηδενικού επιτοκίου. Υπενθυμίζεται ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια, μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχαν βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ήτοι 4,25%.

Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένουν την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2009, τάση που είναι εξαιρετικά πιθανό να συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Την ίδια ώρα, το μέλος της ΕΚΤ Erkki Liikanen δήλωνε ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα του ιδρύματος είναι να διατηρηθούν οι τιμές στα επίπεδα που έχουν τεθεί από την ΕΕ, και όχι τόσο η οικονομική ανάπτυξη, αφού η ΕΚΤ θεωρεί τη σταθερότητα των τιμών του καταναλωτή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, επομένως και της οικονομικής ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι ο αναλυτής της Deutsche Bank, Thomas Mayer, σε συνέντευξη του στο δίκτυο Bloomberg αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει μέσα στο 2009 σε δραματικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου, μέσω των οποίων θα διαμορφωθεί στο 0,75%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |