Saturday, January 24, 2009

Μεγάλες ζημιές και πτωχεύσεις στον επιχειρηματικό τομέα

Μεγάλες ζημιές και πτωχεύσεις στον επιχειρηματικό τομέα

Nέες ενδείξεις κατάρρευσης του επιχειρηματικού τομέα έρχονται να προστεθούν στην ήδη μεγάλη λίστα των εταιρειών, που βλέπουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα να «βυθίζονται».

Στον τεχνολογικό τομέα, η Samsung Electronics ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η γερμανική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών μνήμης, Qimonda, τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Ειδικότερα, οι ζημίες της Samsung ανήλθαν στα 22,2 δισ. γουόν (16,2 εκατομμύρια δολάρια), έναντι των κερδών ύψους 2,21 τρισ. γουόν της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Την ίδια στιγμή η Qimonda κήρυξε πτώχευση, υποστηρίζοντας ότι το «πακέτο» δανείων που συμφώνησε να λάβει τον περασμένο μήνα δεν ήταν ικανό να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μεγάλη πτώση των τιμών στα τσιπ RAM, τα οποία παράγει, και η μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση οδήγησαν στην επιδείνωση της οικονομικής της θέσης.

Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα της General Electric της οποίας τα κέρδη κατέγραψαν πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν στα 3,87 δισ. δολάρια έναντι των 6,83 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου διαστήματος του 2007.

Τα κέρδη ανά μετοχή πριν την πληρωμή του μερίσματος στους κατόχους προνομιούχων μετοχών διαμορφώθηκαν στα 37 σεντς όσο ανέμεναν και οι αναλυτές, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 5% στα 46,2 δισ. δολάρια.

Πτώση κερδών λόγω του κόστους απολύσεων ανακοίνωσε η Xerox Corp, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν στο 1 εκατομμύριο δολάρια έναντι των περυσινών 382 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα κατά 68% υποχώρησαν τα κέρδη της Google το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε, καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη βιομηχανία αυτοκινήτου, η Toyota ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει 1.000 εργαζομένους στη Βόρεια Αμερική και στη Βρετανία, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Στο μεταξύ, οι πωλήσεις φορτηγών στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκαν το περασμένο έτος κατά 2,2%, με τις πωλήσεις στα νέα κράτη της Ε.Ε. να σημειώνουν πτώση 15%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |