Wednesday, September 3, 2008

Πέμπτη μέρα απωλειών για το αργό

Πέμπτη μέρα απωλειών για το αργό

Κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το αργό, το οποίο κινήθηκε πτωτικά για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, καθώς τελικά το πέρασμα του τυφώνα «Gustav» από τον Κόλπο του Μεξικού δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.
Το συμβόλαιο του αργού για παράδοση Οκτωβρίου έκλεισε στα 109,35 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 0,36 cents.

Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 48% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε στα 104,72 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 1,91 δολάρια ή 1,79%.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις πλατφόρμες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ο τυφώνας «Gustav» δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Η Royal Dutch Shell, η Total, η ConocoPhillips και η Valero Energy επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις εξόρυξης αργού και στις πλατφόρμες. Ο τυφώνας έφτασε στις ακτές της Λουιζιάνα την 1η Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα κατευθυνόμενος προς το βορειοανατολικό Τέξας.

Από την αρχή της εβδομάδας το αργό έχει υποχωρήσεις κατά 5,8%, στον απόηχο της πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Αυγούστου, αφού βρίσκεται στα 1,4385 δολάρια/ευρώ. Το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες του μετά και την ανακοίνωση της αύξησης κατά 1,3% των νέων παραγγελιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, γεγονός που αποδεικνύει τάση για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Βενεζουέλα: Να μειωθεί η παραγωγή

Διχασμένα εμφανίζονται τα μέλη του ΟΠΕΚ αναφορικά με τα επίπεδα πετρελαϊκής παραγωγής του οργανισμού.

Στη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα η Βενεζουέλα αναμένεται να προτείνει τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, πρόταση που βρίσκει αντίθετη χώρες όπως αυτή του Ισημερινού.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ισημερινού, Galo Chiriboga δήλωσε σήμερα ότι δε συμμερίζεται την πρόταση της Βενεζουέλας και θα προτείνει τη διατήρηση της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή, αν η τιμή του αργού υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |