Wednesday, August 6, 2008

Με περιορισμένες απώλειες έκλεισε το αργό

Με περιορισμένες απώλειες έκλεισε το αργό

Νέα πτώση κατέγραψε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ύστερα από την ανακοίνωση για αύξηση των αποθεμάτων των τιμών του αργού, κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, την προηγούμενη εβδομάδα. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το αργό ενισχυόταν, στον απόηχο της έκρηξης που σημειώθηκε στον αγωγό Μπακού-Τυφλίδα-Τσεϊχάν, στην ανατολική Τουρκία, που προκάλεσε τη διακοπή της ροή του πετρελαίου για μια εβδομάδα. Ύστερα όμως από την ανακοίνωση των αποθεμάτων και τη νέα ενίσχυση του δολαρίου, το αργό έφτασε ακόμα και 117 δολάρια.
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 0,59 δολάρια στα 118,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ υποχώρησε κατά 0,73% στα 115,78 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική επίδραση στη νέα πτώση του αργού έχει και η συνέχιση της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο ξεπέρασε το υψηλό επτά εβδομάδων που σημείωσε χθες.

Για μια περίοδο τριών ετών, το δολάριο ακολουθούσε, πλην ελάχιστων συνεδριάσεων, την κατιούσα, με αποκορύφωμα το ιστορικό χαμηλό των 1,6038 δολαρίων ανά ευρώ, που κατέγραψε στις 15 Ιουλίου. Λίγες ημέρες πριν, στις 11 Ιουλίου το αργό κατέγραφε ιστορικά υψηλά στα 147,27 δολάρια το βαρέλι, επιβεβαιώνοντας την αντίστροφη σχέση που έχουν. Από τότε, το αργό έχει απωλέσει 29 δολάρια ή το 20%, περιορίζοντας τα κέρδη του 2008 στο 57%.

Αύξηση 1,7 εκατ. βαρέλια παρουσίασαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε την 1η Αυγούστου, αφού διαμορφώθηκαν στα 296,9 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4,4 εκατ. βαρέλια στα 209,2 εκατομμύρια. Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια στα 133,3 εκατομμύρια.

Αν και η εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών ήταν κατά 87%, σε σχέση με 87,2% μια εβδομάδα νωρίτερα, αυτό αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση που επηρεάζει τη διάθεση των αποθεμάτων.

Σημειώνεται, ότι στις αρχές της ημέρας το αργό ενισχυόταν, ύστερα από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αγωγό Μπακού-Τυφλίδα-Τσεϊχάν, στην ανατολική Τουρκία.

Οι αρχές διέκοψαν προσωρινά τη ροή πετρελαίου, ενώ τα αίτια της έκρηξης παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι μετά την πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» κατά 30 δολάρια τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες, περιστατικά όπως αυτό είναι ικανά να προκαλέσουν νέα άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών της Τουρκίας ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |