Thursday, August 7, 2008

Πρώτη ημέρα κερδών για το αργό

Πρώτη ημέρα κερδών για το αργό

Με κέρδη έκλεισε τελικά το αργό, στον απόηχο της είδησης ότι ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν θα παραμείνει κλειστός για περίπου 15 ημέρες, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τμήμα του, στην ανατολική Τουρκία.
Το συμβόλαιο του αμερικανικό αργού για το Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 1,44 δολάρια στα 120,02 δολάρια το βαρέλι. Χθες σημείωσε πτώση 0,50% και έκλεισε στα 118,58 δολάρια, ενώ είχε αγγίξει και τα 117 δολάρια.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το μπρεντ κατέγραψε ανοδο 0,80% στα 116,75 δολάρια το βαρέλι.

Εκπρόσωπος της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS, δήλωσε ότι η φωτιά θα μαίνεται για δυο ακόμα ημέρες μέχρις ότου το τμήμα του πετρελαιαγωγού αδειάσει από πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη πηγή παράγει περίπου 1 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης θα αρχίσουν τότε και θα διαρκέσουν 10-15 ημέρες, ακυρώνοντας, παράλληλα, όλες τις παραγγελίες για το διάστημα αυτό.

Την ευθύνη για την επίθεση στον πετρελαιαγωγό ανέλαβε το κουρδικό κόμμα PKK, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του κουρδικού καναλιού Firat.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε και η μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, εκτός ΟΠΕΚ, αφού υποχώρησε κατά 9,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή μείωση 1,1%, τον Ιούλιο, εξαιτίας της αύξησης των εξόδων λειτουργίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |