Thursday, August 7, 2008

ΕΚΤ: Σταθερά στο 4,25% τα επιτόκια

ΕΚΤ: Σταθερά στο 4,25% τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο 4,25% – δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας – διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές είχαν προδικάσει από καιρό τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ. Με τα μακροοικονομικά στοιχεία – από τη βιομηχανική παραγωγή, έως τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και τις λιανικές πωλήσεις – να προμηνύουν ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον πληθωρισμό να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ εκτιμάται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει στάση αναμονής.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Τρισέ στις 15.30’ ώρα Ελλάδος. Ο πρόεδρος της τράπεζας εκτιμάται ότι θα επαναλάβει σήμερα το μήνυμα του Ιουλίου, δηλαδή ότι «η ΕΚΤ τηρεί ουδέτερη στάση, αλλά είναι έτοιμη εάν χρειαστεί να λάβει μέτρα προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Ιούλιο στο 4,1%, δηλαδή σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ.

Η τράπεζα διατήρησε επίσης το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |