Thursday, August 7, 2008

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 5,63%

Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 5,63%


Νέο ρεκόρ πληθωρισμού σημειώθηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι η οικονομία βρίσκεται ενώπιον έντονων πληθωριστικών συνθηκών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το μεσημέρι η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιούλιο στο 5,63% σε σύγκριση με 5,47% τον Ιούνιο και 2,43% τον Ιούλιο του 2007. Είναι ο ψηλότερος ρυθμός αύξησης τιμών από το Μάρτιο του 2003 (βλέπε πίνακα).


Η αναρρίχηση του πληθωρισμού αποδίδεται στη φρενήρη άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και σε άλλες κατηγορίες. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν ο τομέας των μεταφορών (8,57%), εστιατορίων και ξενοδοχείων (8,51%), ενώ κατά 7,65% και 7,38% αντίστοιχα αυξήθηκαν οι τομείς στέγασης, ηλεκτρισμού, υγραερίου και τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2008, ο πληθωρισμός έφθασε το 4,95% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Ο εγχώριος πληθωρισμός Ιουλίου είναι κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερος από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της ευρωζώνης, που σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έφθασε το 4,1%.


Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβασε στις 3 Ιουλίου 2008 το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο. Σήμερα, η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων. Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι o πληθωρισμός να είναι περίπου στο 2% στην ευρωζώνη.

Η νέα άνοδος των τιμών αναμένεται να οδηγήσει τα κόμματα σε πιέσεις προς την κυβέρνηση για παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει το 2008 λίγο πιο κάτω από τι 5% και η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,2%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |