Sunday, July 27, 2008

Επιβράδυνση της στεγαστικής πίστης στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση της στεγαστικής πίστης στην Ευρωζώνη


Επιβράδυνση παρουσίασαν οι αγορές στέγης της Ευρωζώνης.

Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης παρουσίασαν οι αγορές στέγης της Ευρωζώνης, με το ρυθμό αύξησης του ενυπόθηκου στεγαστικού δανεισμού να υποχωρεί κάθετα τον Ιούνιο, στα χαμηλότερα επίπεδα σε ετήσια βάση από την καθιέρωση του ευρώ τον Ιανουάριο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Γενικότερα, σε όλες τις κατηγορίες δανεισμού παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επιβράδυνση από τον Ιανουάριο του 2006, από τη στιγμή που η εξασθένηση της οικονομίας επηρέασε περισσότερο του αναμενομένου τον τραπεζικό δανεισμό.

Ο ενυπόθηκος στεγαστικός δανεισμός περιορίστηκε σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, όπως επίσης και στις χώρες που επλήγησαν σοβαρότερα από τις διορθώσεις στις αγορές στέγης, όπως Ισπανία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού προς τα νοικοκυριά για την αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση στο 4,4% τον Ιούνιο από το 5,6% του Μαΐου, συνεχίζοντας τη σταδιακή επιβράδυνση που άρχισε από τα μέσα του 2006.

Αν και η ΕΚΤ ουδέποτε διαπίστωσε πρόβλημα υπερβολικής υπερθέρμανσης στις αγορές στέγης της Ευρωζώνης, η επιβράδυνση της στεγαστικής πίστης ίσως να αποτελεί ανακούφιση για την κεντρική τράπεζα στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε στο 9,8% από το 10,5%, ενώ ο δανεισμός σε μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε στο 13,6% από το 14,2% του Μαΐου -πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από πέρυσι τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό αύξησης της προσφοράς χρήματος (M3) -που παρακολουθεί την κυκλοφορία του ρευστού, τις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις και τα εργαλεία στην αγορά διαθεσίμων- επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2006, στο 9,5% σε ετήσια βάση από το 10% του Μαΐου.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος και πιστώσεων στην Ευρωζώνη περιορίζει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιό της.

Ωστόσο, ο Κλάους Λίμπστερ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η οικονομία επιβραδύνεται, υπογραμμίζοντας ότι δεν τον εξέπληξαν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, «αφού αναμένουμε πιο εξασθενημένο το δεύτερο τρίμηνο, ίσως και το τρίτο».

Επιπλέον, η Ευρώπη ζητεί από τη Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της για να συγκρατήσει τη διολίσθηση του δολαρίου και συνάμα τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και αναγνωρίζει ότι αυτό είναι δύσκολο, αποκάλυψαν ευρωπαϊκές πηγές του G7 στο Reuters.

Αύξηση των επιτοκίων όμως ζητεί και από την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |