Tuesday, July 1, 2008

Στο 5,5% ο πληθωρισμός Ιουνίου

Στο 5,5% ο πληθωρισμός Ιουνίου

Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 62 μηνών έφθασε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται, καθώς η μεγάλη αύξηση σε βασικά ήδη ανάγκης αναμένεται να επιβραδύνει την κατανάλωση. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το μεσημέρι η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στο 5,5% σε σύγκριση με 4,9% το Μάιο και 1,9% τον Ιούνιο του 2007. Είναι ο ψηλότερος ρυθμός αύξησης τιμών από τον Απρίλιο του 2003 (βλέπε πίνακα).

Οι απότομες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και των τροφίμων αποτυπώθηκαν πλήρως στα στοιχεία. Τα κοντέρ της Υπηρεσίας έγραψαν αυξήσεις μεταξύ 7% και 8% σε βασικά ήδη αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση, ο ηλεκτρισμός, το υγραέριο και οι μεταφορές (βλέπε πίνακα).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2008, ο πληθωρισμός έφθασε το 4,83% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το ύψος των τιμαριθμικών αναπροσαρμογών στους μισθούς από την επιτάχυνση του πληθωρισμού θα ξεπεράσει το 2,3%.

Ο εγχώριος πληθωρισμός Ιουνίου είναι κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερος από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της ευρωζώνης, που σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έφθασε το 4%.

Για χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον εγχώριο πληθωρισμό αναμένεται να ενισχύσει τις πολιτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση για παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων. Ήδη η κυβέρνηση έχει ξοδέψει, όμως, γύρω στα €110 εκ. περισσότερα από όσα έχει προϋπολογίσει.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών αναμένεται να κτυπήσει την κατανάλωση, που πέρσι ανέβηκε με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κάμψη της κατανάλωσης θα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 3,5% φέτος από 4,5% που ήταν πέρσι. Σε βασικούς τομείς, όπως οι κατασκευές και η αγορά αυτοκινήτων, παρουσιάζεται ήδη σημαντική κάμψη.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του πληθωρισμού ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καυτηριάζει την «απραξία» και «απάθεια» της κυβέρνησης. Ζητά «σχέδιο δράσης για περιορισμό των μη παραγωγικών κρατικών δαπανών και ώθηση των αναπτυξιακών δαπανών, όσο και μεσοπρόθεσμα, με βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές στο σύνολο της οικονομίας και πρωτίστως στο δημόσιο τομέα».

«Με τέτοια κυβερνητική απραξία», υποστηρίζει, «δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να καταλήξουμε στο τέλος του 2008 με επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, με πληθωρισμό μεταξύ 5% - 6%, με πιθανόν δημοσιονομικό έλλειμμα και με αύξηση της ανεργίας».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |