Tuesday, July 1, 2008

Περιορίστηκαν τα κέρδη του αργού λίγο πάνω από τα 141 δολάρια

Περιορίστηκαν τα κέρδη του αργού λίγο πάνω από τα 141 δολάρια

Ύστερα από μια κούρσα πάνω από τα 143 δολάρια στη τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων λόγω της ανησυχίας ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν, το αργό έκλεισε με περιορισμένα κέρδη, αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη τρίτη κατά σειρά αύξηση της παραγωγής στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 0,96% στα 141,35 δολάρια το βαρέλι ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,46% στα 139,94 δολάρια.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι οι πιθανότητες να επιτεθεί το Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ είναι αυξημένες, επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές του Πενταγώνου, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Στο καλύτερο εξάμηνο των τελευταίων 35 ετών οδήγησε το αργό τον κλάδο των ccommodities, αφού η ανοδος του χρυσού και του αργού διαμόρφωσαν τα κατά 29% αυξημένα κέρδη του τρέχοντος έτους.

Το αργό συνεχίζει την κούρσα ανόδου πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν ενώ ο στρατιωτικός εκπρόσωπος υποσχέθηκε τη διατήρηση των προμηθειών μέσω των Στενών του Χορμούζ. Από τα Στενά διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων ημερήσιων προμηθειών σε πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι χθες το αργό σημείωσε και νέο ιστορικό υψηλό στα 143,67 δολάρια. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν ενισχυθεί κατά 38% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο σε διάστημα 9 ετών.

ΙΕΑ: «Κόβει» εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την πετρελαϊκή ζήτηση

Κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως μειώνει τις εκτιμήσεις της για την πετρελαϊκή ζήτηση μέχρι το 2012 η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), εξαιτίας των τιμών ρεκόρ στις οποίες έχουν εκτιναχθεί τα πετρελαϊκά προϊόντα και τη μείωση την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που θα πλήξει την πετρελαϊκή ζήτηση.

Με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται πάνω από τα 140 δολάρια, πλήττεται σημαντικά η ζήτηση καυσίμων στα 27 κράτη που εξετάζει η Επιτροπή, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση για κάθε έτος από το 2009 μέχρι και το 2012 κατά 3%.

Οι οδηγοί στις ΗΠΑ, τη χώρα με την υψηλότερη κατανάλωση καυσίμων, προτιμούν πλέον μικρότερα οχήματα που απαιτούν μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και επιλέγουν να κάνουν λιγότερα ταξίδια προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες σε βενζίνη, η οποία έχει αγγίξει τα 4 δολάρια το γαλόνι.

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα υποχωρεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 1,6% ετησίως κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2009-2013, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μείωση κατά 2,2% συνολικά μέχρι το 2012.

REPORTER.GR

No comments:

Share |