Monday, June 9, 2008

Διόρθωση αργού-στάση αναμονής για τους επενδυτές

Διόρθωση αργού-στάση αναμονής για τους επενδυτές

Με πτώση 4,19 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στα 134,35 δολάρια το βαρέλι, διορθώνοντας το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την Παρασκευή (139 δολάρια).Η πτώση, όμως αποδίδεται κυρίως στη στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές, ύστερα από την κίνηση του κ. Ali al-Naimi, υπουργού ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, να καλέσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες σε συνάντηση για την αντιμετώπιση του ράλι της ανόδου του πετρελαίου.

Ωστόσο, μετά τη Morgan Stanley και η Goldman Sachs εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι η τιμές του αργού θα αγγίξουν τα 150 δολάρια.

Μεγάλη ήταν και η πτώση για τα συμβόλαια του μπρεντ παράδοσης Ιουλίου, που σημείωσε απώλειες ύψους 3,78 δολαρίων, ή 2,75% στα 133,91 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν κέρδη άνω των 16 δολαρίων ή 13% μέσα σε ένα διήμερο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου και των αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν. Ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ali al- Naimi, επεσήμανε ότι η εκτίναξη των τιμών που παρατηρήθηκε είναι «αδικαιολόγητη».

Παράλληλα πληθαίνουν ότι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων ότι σύντομα θα δούμε το πετρέλαιο των 150 δολαρίων το βαρέλι. Μετά τη Morgan Stanley και η Goldman Sachs εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι η τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 150 δολάρια κυρίως λόγω των μειωμένων αποθεμάτων αλλά και της μικρότερης παραγωγής.

Ο αναλυτής Jeffrey Currie εκτιμά μάλιστα ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα διατηρηθούν στα εν λόγω επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ole Slorer, είχε επισημάνει: «οι αποστολές από τη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιες με αυτές στα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2007, όταν ο οίκος είχε προβλέψει και πάλι άνοδο των πετρελαϊκών τιμών. Και τώρα παρατηρείται η ίδια εικόνα, γεγονός που μας ωθεί σε ανάλογες προβλέψεις.»

REPORTER.GR

No comments:

Share |