Sunday, June 22, 2008

Αμπντάλα: «Το Ριάντ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου»

Αμπντάλα: «Το Ριάντ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου»

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου από 9 σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε επιπρόσθετο αίτημα των καταναλωτριών χωρών, δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη που διεξάγεται στη Τζέντα για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

"Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αυξήσαμε την παραγωγή μας από 9 σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε επιπρόσθετο αίτημα", δήλωσε ο Σαουδάραβας μονάρχης στη διάσκεψη για την Ενέργεια, η οποία διοργανώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Ο ηγέτης της μεγαλύτερης στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγικής χώρας πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων του ΟΠΕΚ και προσέφερε 500 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση από τη Σαουδική Αραβία διευκολυντικών δανείων για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου.

Ο Αμπντάλα σημείωσε εξάλλου ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να προσφέρει όλες τις απαραίτητες προμήθειες πετρελαίου που θα χρειαστούν στο μέλλον και επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στην κερδοσκοπία και τους δασμούς. Επίσης ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση για να συζητηθεί η πρωτοβουλία για τις φτωχές χώρες.

Η τιμή του αργού υπερδιπλασιάστηκε σε ένα χρόνο φτάνοντας σχεδόν τα 140 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τις Βρυξέλλες ως την Μπανγκόγκ για την αιφνίδια αύξηση των τιμών των καυσίμων που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |