Tuesday, June 3, 2008

Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο

Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο το Μάιο, ένδειξη της επιβράδυνσης της οικονομίας όχι μόνο σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία, αλλά ακόμη και στις κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε στο 53,8, από το 54,4 του Απριλίου, αν και αναλυτές προβλέπουν ότι θα βελτιωθεί τους προσεχείς μήνες. Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε ο δείκτης RBS/NTC της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων παρέμεινε σε χαμηλά τριετίας, αν και τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτό ωστόσο που ανησυχεί περισσότερο την ΕΚΤ, η οποία προβληματίζεται ήδη τα μέγιστα από τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, είναι το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης - Γερμανία και Γαλλία με τη σταθερότητα που παρουσίασαν αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε στο 50,6 το Μάιο, από το 50,7 του Απριλίου, όμως ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο για 50,5. Επιπλέον, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το 50, που σηματοδοτεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, όμως το γεγονός ότι συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα χειρότερα στοιχεία όμως ήλθαν από τη Βρετανία, όπου η μεταποίηση δεν παρουσίασαν καμία απολύτως αύξηση για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας το Μάιο, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες για μακρόχρονη και επώδυνη επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας. Ούτε και οι κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης φαίνεται να παραμένουν αλώβητες από την επιβράδυνση της Ευρωζώνης, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στην Πολωνία και την Τσεχία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε χαμηλότερα από το ορόσημο του 50 το Μάιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, την ίδια στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |