Thursday, May 29, 2008

CPB: Κέρδη €107 εκ. το 3μηνο

MPB: Κέρδη €107 εκ. το 3μηνο

Κέρδη €106,9 εκ. πέτυχε η Marfin Popular Bank το πρώτο τρίμηνο του 2008, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με πέρσι αλλά ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μείωση των κερδών οφείλεται κυρίως στο ότι τα περσινά καθαρά κέρδη της περιόδου που έφθασαν τα €174,8 εκ. περιλάμβαναν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη €50 εκ. από την πώληση των συμμετοχών της MPB στην Ελληνική Τράπεζα και στη Universal Life. Η Marfin παρουσίασε μικρή αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες και μεγάλη αύξηση από τα έσοδα εμπορία συναλλάγματος και άλλα έσοδα. Παράλληλα, εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση των χορηγήσεων 44% ετησίως και σημαντική αύξηση καταθέσεων 28% ετησίως. Οι φετινοί λογαριασμοί επιβαρύνθηκαν με ζημιά €9,2 εκ. από τη διάθεση και επανεκτίμηση αξιών, με αυξημένο κοστολόγιο και με σημαντική αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν τα €104,4 εκ. σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και 13% μείωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Έσοδα

Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες ήταν €30 εκ. αντιπροσωπεύοντας το 11% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποστηριζόμενα από τη σημαντική αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων έφτασαν τα €172,3 εκ. αυξημένα κατά 17% σε ετήσια βάση, παρόλο που επηρεάστηκαν αρνητικά από την υποτίμηση του δολαρίου και τη μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ, την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο και το συνεχή ανταγωνισμό στις καταθέσεις από ανταγωνιστές με περιορισμένη ρευστότητα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,82% το πρώτο τρίμηνο του 2007 σε 2,49% το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν σημαντική ετήσια αύξηση 18% σε €74,1 εκ. Κάτι που αποδίδεται σύμφωνα με την τράπεζα στην ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και τις αυξημένες ασφαλιστικές εργασίες. Τα έσοδα από εμπορία συναλλάγματος έφθασαν τα €44,4 εκ. από €22,5 εκ. πέρσι.

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφτασαν τα €129 εκ. αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η αύξηση των δαπανών επηρεάστηκε από το άνοιγμα 3 νέων υποκαταστημάτων και 4 επιχειρηματικών κέντρων στην Ελλάδα, 11 νέων υποκαταστημάτων στο διεθνές δίκτυο, στην ενοποίηση της Ουκρανικής τράπεζας Marine Transport Bank (MTB) το τέταρτο τρίμηνο του 2007 και της Lombard Bank Malta από την 01.03.2008.

Ο δείκτης κόστος προς έσοδα του Ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 45,8% σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2007 που ήταν 44,9%.

Οι προβλέψεις για απομείωση των χορηγήσεων ανήλθαν σε €24,9 εκ. από €19 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Χορηγήσεις και καταθέσεις

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου κατέγραψαν ετήσια ανάπτυξη 44% σε €19,7 δισ., καθοδηγούμενες από δυναμική ζήτηση σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,4 δισ. ή 12% του συνόλου. Παράλληλα, οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν και αυτές σημαντική ετήσια αύξηση 28% και έφτασαν τα €21,9 δισ. καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου υποκαταστημάτων, τη σταδιακή ωρίμανση των νέων υποκαταστημάτων και την επέκταση της πελατειακής βάσης.

Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου έφτασε τα €32 δισ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) έφθασε το 20,4%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2008 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O Όμιλος της Marfin Popular Bank συνεχίζει τη δυναμική του ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2008, εφαρμόζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο και πετυχαίνοντας τη στρατηγική του η οποία επιτρέπει σημαντική αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων, περαιτέρω διεύρυνση της γεωγραφικής επέκτασης με έμφαση τα επιχειρηματικά δάνεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάπτυξη του δικτύου και των υποδομών. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των μεριδίων στις δύο βασικές αγορές (Ελλάδα και Κύπρο) και θετικά οικονομικά αποτελέσματα παρά το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον».



STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |