Friday, May 16, 2008

Ιαπωνία: Στο 3,3% η οικονομική ανάπτυξη

Ιαπωνία: Στο 3,3% η οικονομική ανάπτυξη

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 3,3% αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, ταχύτερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι εξαγωγές στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, βοήθησαν τη χώρα να περιορίσει τη μείωση των εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα των προβλέψεων των 32 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,5%. Η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 2,6% από το 3,5%, σύμφωνα με σημερινή κυβέρνηση του υπουργικού συμβουλίου στο Τόκυο.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 104,66 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:57 μ.μ. στο Τόκυο, από 104,87 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 7% έναντι του δολαρίου από την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών των 95,76 στις 17 Μαρτίου. Ο δείκτης Nikkei [.N225] σημείωσε άνοδο 0,6%.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8%, τον ταχύτερο ρυθμό σε ένα έτος. Χθες στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία στην Ευρώπη αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, με τη γερμανική οικονομία να σημειώνει ανάπτυξη 1,5%. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μόλις 0,1% την ίδια χρονική περίοδο και 0,6% σε ετήσια βάση.

Οι καθαρές εξαγωγές – η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών – αποτέλεσαν τα μέγιστα της ιαπωνικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας με 0,5% στην τριμηνιαία αύξηση. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4,5% και εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |