Wednesday, April 16, 2008

Υποχώρησαν κατά 50% τα κέρδη της JPMorgan στο α' τρίμηνο

Υποχώρησαν κατά 50% τα κέρδη της JPMorgan στο α' τρίμηνο

ΣΤΑ 2,37 δισ. δολάρια ή 68 σεντς ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ JPMorgan Chase & Co στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 50% χαμηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Η κάμψη αυτή στην κερδοφορία της τράπεζας – που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών – αποδίδεται στην κρίση στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου, η οποία ανάγκασε την JPMorgan να προβεί σε διαγραφές συνολικού ύψους 5,1 δισ. δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζέιμι Ντίμον αναφέρει πως «τα κέρδη σε αυτό το τρίμηνο υποχώρησαν σημαντικά, καθώς οι συνθήκες της αγοράς και το πιστωτικό περιβάλλον παρέμειναν δύσκολα».

Η μετοχή της JPMorgan έχει υποχωρήσει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σχεδόν κατά 16%, έναντι πτώσης 57% που έχει σημειώσει η μετοχή της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της Citibank και 30% που έχει καταγράψει η μετοχή της Bank of America Την Τρίτη έκλεισε στα 42,12 δολάρια, με κέρδη 1,5%.

Τον περασμένο μήνα, η JPMorgan συμφώνησε να εξαγοράσει την επίσης αμερικανική Bear Stearns, έπειτα από το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπισε η εταιρεία. Έχοντας εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της Federal Reserve, η τράπεζα αύξησε την τιμή της εξαγοράς από δύο δολάρια σε 10 δολάρια ανά μετοχή, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες ότι οι μέτοχοι της Bear Stearns θα απέρριπταν τη συμφωνία.

Επίσης, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στις διαπραγματεύσεις, η JPMorgan έχει καταθέσει προσφορά και για την Washington Mutual, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων και παροχής δανείων των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |