Wednesday, April 16, 2008

Ξεπέρασε και τα 115 δολ. το αργό!

Ξεπέρασε και τα 115 δολ. το αργό!

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατέρριπτε για τρίτη συνεχή ημέρα σήμερα η τιμή του αργού και να κλείσει στο νέο ιστορικό υψηλό των 114, 93 δολαρίων, καθώς το Υπουργείο Ενέργειας κατέδειξε σήμερα μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση στα πετρελαϊκά αποθέματα, αλλά και εξαιτίας της περαιτέρω αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα το αργό ξεπέρασε και το φράγμα των 115 δολαρίων για να βρεθεί στα 115,07 δολάρια. Νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα και το μπρεντ που βρέθηκε στα 112,73 δολάρια.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Μαΐου για το αργό ενισχύθηκε κατά 1% και διαμορφώθηκε στα 114,93 δολάρια ανά βαρέλι. Να σημειωθεί ότι οι πετρελαϊκές τιμές έχουν ήδη καταγράψει ανοδο 20% από την αρχή του 2008. Κέρδη 0,95% κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ η τιμή του οποίου διαμορφώθηκε στα 112,51 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια στα 313,7 εκατ. την εβδομάδα που έληγε στις 11 Απριλίου. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Επίσης, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5,5 εκατ., ενώ τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 100.000 βαρέλια.

Τις πετρελαϊκές τιμές έσπρωξε υψηλότερα και η «κατρακύλα» που συνεχίζει να καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα καθιστώντας τα εμπορεύματα εναλλακτικό επενδυτικό καταφύγιο. Το δολάριο υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ μετά και την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, μειώνοντας τις πιθανότητες για μείωση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το αμερικανικό νόμισμα έφτασε στο 1,5967 έναντι του ευρώ ενώ υποχωρεί και έναντι του γεν στα 100,94 εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις ενάρξεις κατοικιών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

Αλλωστε μόλις χθες ο Juergen Stark, μέλος της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι αν το επιτόκιο παραμείνει στο 4%, δεν θα είναι αρκετό για να «συγκρατήσει» τον πληθωρισμό.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε πέραν του προβλεπόμενου στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 16 ετών, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατικής υπηρεσίας ανήλθε στο 3,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης για διαμόρφωση του στο 3,5%. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |