Thursday, March 27, 2008

Tεχνολογικός και χρηματοοικονομικός κλάδος «βύθισαν» τη Wall

Tεχνολογικός και χρηματοοικονομικός κλάδος «βύθισαν» τη Wall

Στο «κόκκινο» διαμορφώθηκαν στο κλείσιμό τους οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά μετά από τις αντίρροπες τάσεις που κυριάρχησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Oracle, αλλά και εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για επιβράδυνση της κερδοφορίας στις εταιρίες του χρηματοοικονομικού και του τεχνολογικού κλάδου.
Ο Dow υποχώρησε κατά 0,97% στις 12.302,46 μονάδες ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,87% στις 2.280,83 μονάδες και ο S&P 500διαμορφώθηκε στις 1.325,76 μονάδες με απώλειες 1,15%.

Σε χαμηλό μιας εβδομάδας βρέθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τριμήνου της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας λογισμικού παγκοσμίως, της Oracle. Τα καθαρά κέρδη της Oracle κατέγραψαν αύξηση 30% για το τρίμηνο που τερμάτισε τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι πωλήσεις κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας σημάδια ότι οι δαπάνες στον τεχνολογικό εξοπλισμό έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κάμψη. Οι πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο 21% στα 5,35 δισ. δολάρια την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να κυμανθούν στα 5,42 δισ. δολάρια.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Google, μετά την ανακοίνωση ότι τα «κλικ» στις διαφημίσεις της σελίδας της περιορίστηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Πτώση της τάξεως του 10% κατέγραψαν και οι μετοχές της Lehman Brothers, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι Bank of America και JPMorgan, μετά τις μειωμένες εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους.

Ακόμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναλύτριας της Oppenheimer, Meredith Whitney, ζημίες αναμένεται να παρουσιάσουν η Merrill Lynch και η UBS κατά το τρέχον τρίμηνο του έτους, εξ αιτίας των αυξημένων απομειώσεων. Η Whitney αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις διαγραφές του πρώτου τριμήνου της Merrill Lynch στα 6 δισ. δολάρια από τα 2 δισ. δολάρια των προηγούμενων εκτιμήσεων, μετατρέποντας αυτόματα και τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της τράπεζας από κερδοφορία 0,45 δολαρίων ανά μετοχή σε ζημία 3 δολαρίων ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα απαισιόδοξοι για την κερδοφορία της Merrill Lynch εμφανίζονται και οι αναλυτές της Sanford C. Bernstein, καθώς υπολογίζουν ότι ο χρηματοοικονομικός κολοσσός θα ανακοινώσει ζημίες που θα οφείλονται σε διαγραφές ύψους 4,5 δισ. δολαρίων.

Οσον αφορά στην UBS, η Oppenheimer εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει απομειώσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων, ενώ η αναλύτρια Whitney αναμένει η τράπεζα να παρουσιάσει ζημίες 2,75 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για κέρδη 0,72 δολαρίων ανά μετοχή.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας, ζημιές για τέταρτο συνεχές τρίμηνο ανακοίνωσε η Lennar μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά της τάξης των 56 λεπτών ανά μετοχή,ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Θετικά ήταν από την άλλη πλευρά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, τα οποία νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας παρείχαν στήριξη στις αγορές. Αρχικά, με ρυθμό 0,6%, όσο και αναμένονταν, «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Επίσης, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου ήταν μειωμένες κατά 9.000, με τον συνολικό αριθμό τους να διαμορφώνεται στις 366.000. Ωστόσο σε επίπεδο μήνα (σύμφωνα με το μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων) οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 1.750, στις 358.000.

Εταιρική ευφορία στις ευρω-αγορές

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η προσδοκία βελτιωμένων εταιρειών αποτελεσμάτων έδωσε το έναυσμα για σημαντική άνοδο των δεικτών στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,01% στις 5.717,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,92% στις 4.719,53 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 1,37% στις 6.578,06 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, που από την αρχή του έτους έχει χάσει το 16% της αξίας του,ενισχύθηκε 1,2%. Ο δείκτης διαπραγματεύεται 11,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2002, ενώ τα κέρδη των εταιρειών του εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθούν μόλις 2,8%.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν υποαποδώσει έναντι της αγοράς καθώς οι ζημιές και διαγραφές από την πιστωτική κρίση ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 208 δις δολάρια από την αρχή του 2007. Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊ

REPORTER.GR

No comments:

Share |