Thursday, March 27, 2008

Τράπεζα της Αγγλίας: Πιο θετική στις μειώσεις επιτοκίων

Τράπεζα της Αγγλίας: Πιο θετική στις μειώσεις επιτοκίων

Η ΤΡΑΠΕΖΑ της Αγγλίας κλίνει περισσότερο προς τις μειώσεις επιτοκίων, ενώ την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες της Ρουμανίας και της Πολωνίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 0,50% και 0,25% αντίστοιχα.

Οι αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού έχουν καταστήσει την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πιο θετική στις μειώσεις επιτοκίων καθώς η παγκόσμια πιστωτική κρίση εισέρχεται σε νέα και δύσκολη φάση, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μέρβιν Κινγκ.

Η στερλίνα [GBP=X] υποχώρησε μετά τις δηλώσεις μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE με τις οποίες επισήμαναν τα πτωτικά ρίσκα στο βρετανικό νόμισμα, το οποίο ήδη έχει χάσει περίπου 10% σε ένα χρόνο, με βάση σταθμισμένη ισοτιμία.

«Η χρηματοοικονομική κρίση εισέρχεται σε νέα και δύσκολη φάση. Η εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι παγκοσμίως εύθραστη» δήλωσε ο Κινγκ ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν ακόμη περαιτέρω χθες, καθώς οι τράπεζες, φοβισμένες να εκτεθούν στις καταρρέουσες τιμές της αμερικανικής αγοράς real estate, παραμένουν πολύ επιφυλακτικές να δανείσουν η μία την άλλη, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η πιστωτική κρίση θα πυροδοτήσει μια ραγδαία οικονομική κάμψη παγκοσμίως.

Σε ερώτηση εάν οι αυστηριοποίηση των συνθηκών δανεισμού στις χρηματοοικονομικές αγορές έχει καταστήσει τους Βρετανούς διαμορφωτές της πολιτικής περισσότερο προκατειλημμένους στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, ο Κίνγκ απάντησε «ναι».

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τιμές στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες τώρα είναι περίπου ίδιες με εκείνες του Αυγούστου παρότι η BoE έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,25% από τότε. Οι επενδυτές αμέσως προεξόφλησαν περισσότερες πιθανότητες γι' άλλη μια μείωση από την BoE τον επόμενο μήνα.

Ο Κινγκ υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια για τις διατραπεζικές αγορές για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Βρετανίας εν μέσω της στενότητας στις πιστωτικές αγορές. Η υπόσχεση έρχεται στον απόηχο της ένεσης 5 δισ. στερλινών στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ οι διαμορφωτές της πολιτικής προειδοποίησαν για περαιτέρω απώλειες στη στερλίνα καθώς η βρετανική οικονομία προσαρμόζεται από μια μη υγιή στήριξη στις καταναλωτικές δαπάνες, προς την κατεύθυνση των εξαγωγών.

Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα θα αυξήσουν τον αριθμό των ελεγκτών τους κατά περίπου 20% και θα ενισχύσουν την εποπτεία των τραπεζών της χώρας μετά την παραδοχή τους ότι η επίβλεψή τους στην Northern Rock ήταν ανεπαρκής και απέτυχε να αποτρέψει την κατάρρευση του ομίλου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |