Thursday, March 13, 2008

Real estate: Συμβουλές για επενδύσεις

Real estate: Συμβουλές για επενδύσεις

ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ των χρηματοοικονομικών θα συμβούλευαν κάποιον να αγοράσει κατοικία όταν οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αρκετοί αναλυτές δεν θα εκπλήσσονταν εάν έβλεπαν τις τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ να υποχωρούν κάθετα φέτος την άνοιξη, καθώς πολλοί πωλητές κατοικιών σε περιοχές που έχουν ιδιαιτέρως πληγεί μειώνουν συνεχώς τις τιμές.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμφισβήτητα θα προσέφερε ευκαιρίες στους αγοραστές. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει ήδη μια κατοικία και δεν επιθυμεί να προβεί σε νέα αγορά; Προτείνονται τρεις τρόποι για να «παίξει» στη σημερινή εξασθενημένη αγορά στέγης.

- Εάν κάποιος επιθυμεί διακαώς μια μεγαλύτερη κατοικία ή ένα σπίτι σε καλύτερη συνοικία, η σημερινή περίοδος προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Είναι γεγονός ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2006 οι τιμές στο real estate έχουν υποχωρήσει 10,2% με βάση το δείκτη S&P/Case-Shiller για τις τιμές κατοικιών και στο πλαίσιο αυτό μια μεγαλύτερη κατοικία δεν θα είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Βεβαίως, μια νέα κατοικία δεν σημαίνει πιθανότατα μόνο μεγαλύτερο ενυπόθηκο δάνειο, αλλά και υψηλότερο κόστος, περιλαμβανομένων της ασφάλισης του ιδιοκτήτη, του φόρου ακίνητης περιουσίας και των δαπανών επισκευής. Ομως, όλο αυτό το κόστος θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη αποτίμηση της κατοικίας στο μέλλον.

- Εάν κάποιος εξετάζει την προοπτική αγοράς εξοχικής κατοικίας, δεν έχει παρά να σκεφθεί δύο πράγματα: Πρώτον, εάν υπολογίζει ότι θα κατοικεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτήν, εάν, για παράδειγμα, βρίσκεται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης και φιλοδοξεί να περνά στην εξοχική κατοικία μεγάλα διαστήματα όταν συνταξιοδοτηθεί, η συμβουλή είναι να σπεύσει σε αγορά. Εάν όμως βλέπει την εξαγορά ως ένα στοίχημα ότι οι τιμές στέγης θα αυξηθούν, θα πρέπει να περιμένει έως ότου υπάρξουν πιο σαφείς ενδείξεις για την πορεία της αγοράς, αφού σήμερα κανένας δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί σύντομη ανάκαμψη.

- Εάν πάλι κάποιος δεν επιθυμεί να αγοράσει real estate για δική του χρήση, θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά του εάν βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία, μετατρέποντάς τα από ενοικιαστές σε ιδιοκτήτες. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με το κόστος που συνεπάγεται, όμως στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη μηνιαία δόση του ενοικίου με τη μηνιαία αποπληρωμή του δανείου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |