Thursday, March 13, 2008

Χάνουν €109 εκ. τα ασφαλιστικά ταμεία

Χάνουν €109 εκ. τα ασφαλιστικά ταμεία

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο bear market αναδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις φετινές αποδόσεις τους. Η αναταραχή που υπάρχει διεθνώς έχει προσγειώσει ανώμαλα τις αποδόσεις των ταμείων, ιδίως αυτά που έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές. Από το τέλος Οκτωβρίου, όταν άρχισε η κρίση, τα δέκα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν €109 εκ., περιορίζοντας την ετήσια τους απόδοση στο 1,2% από 15,8% που ήταν τον Οκτώβριο. Οι διαχειριστές τους αναμένουν δύσκολη χρονιά, βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχές και ωθούνται, σταδιακά, προς τα ακίνητα.

«Οι ασφαλιζόμενοι θα πρέπει να ετοιμάζονται και για απώλειες το 2008, δεδομένης της σημερινής κατάστασης. Για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα, θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανάκαμψη τους επόμενους δέκα μήνες, πράγμα που είναι δύσκολο», δήλωσε στη StockWatch ο Οικονομικός Διευθυντής της Interlife, Άκης Παπαχριστοδούλου.

Παρά τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν φέτος οι επενδύσεις σε μετοχές, η αγορά επιμένει στα μακροπρόθεσμα οφέλη των μετοχικών τοποθετήσεων. «Όταν είσαι τοποθετημένος σε μετοχές βραχυπρόθεσμα υπάρχει έκθεση σε αυξομειώσεις. Η μακροπρόθεσμη επένδυση έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι επιφέρει μεγαλύτερη απόδοση στο χαρτοφυλάκιο σου, παρά εάν ήσουν επενδυμένος σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Οικονομικός Διευθυντής της Laiki Cyprialife, Κύπρος Γεωργάκης.

Ρευστοποιήσεις μετοχών;

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ασφαλιστικών εταιρειών, δε δικαιολογείται πανικός όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται στις αγορές ώστε να δικαιολογούνται ρευστοποιήσεις μετοχών από τα ταμεία.

«Δε δικαιολογείται πανικός. Εάν πωλήσεις και υπάρχει μεγάλη άνοδος στο ΧΑΚ μετά κινδυνεύεις να βγεις εκτός αγοράς», ανέφερε ο κ. Παπαχριστοδούλου, προσθέτοντας ότι για το θέμα των ρευστοποιήσεων μετοχών υπάρχει περιορισμός από την επενδυτική πολιτική που ακολουθεί το κάθε ταμείο.

«Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, το 2008 θα υπάρξουν ευκαιρίες για αυτούς που είναι επενδυμένοι σε μετοχές», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργάκης.

Το μεγάλο ταμείο της Interlife, το Interbalanced, επενδύει από 25% - 60% σε μετοχές. Το ταμείο Cypria Life είναι επενδυμένο 17% σε κυπριακές μετοχές και 13% σε ξένες. «Ο στόχος είναι το συνολικό ποσοστό επένδυσης σε μετοχές να φθάσει το 47%», ανέφερε ο κ. Γεωργάκης.

Επένδυση σε ακίνητα

Η κρίση στις διεθνείς αγορές φαίνεται να ωθεί τα ταμεία σε επιπρόσθετες τοποθετήσεις σε ακίνητα. «Το μεγάλο μας ταμείο, το Interbalanced, έχει πολιτική για επένδυση από 0% - 15% στα ακίνητα. Αυτή τη στιγμή, οι επενδύσεις στα ακίνητα για το ταμείο αυτό είναι 2,89% και στοχεύεται η αύξηση του στο 5% - 6%», ανέφερε ο κ. Παπαχριστοδούλου. «Για ακίνητα το μεγάλο μας ταμείο Cyprialife έχει επένδυση 0% σε ακίνητα και στόχος είναι να φθάσει το 10%», επεσήμανε ο κ. Γεωργάκης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |