Sunday, February 24, 2008

Ο N. Sawiris συζητάει την εξαγορά τράπεζας και ο αδελφός του ετοιμάζει projects real estate σε ελληνικά νησιά

Ο N. Sawiris συζητάει την εξαγορά τράπεζας και ο αδελφός του ετοιμάζει projects real estate σε ελληνικά νησιά

Την πρόθεσή του να πατήσει... πόδι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μέσω Ελλάδας επανέλαβε σήμερα ο Αιγύπτιος μεγιστάνας N. Sawiris. Μιλώντας πριν από λίγο σε Έλληνες δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν το «στρατηγείο» της Orascom στο Κάϊρο, ο Αιγύπτιος υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με 3-4 τράπεζες ενώ με μια από αυτές έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες συζητήσεις με στόχο την εξαγορά της». Αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της τράπεζας στόχου ωστόσο σε ερώτηση του «R» απάντησε ότι πρόκειται για τράπεζα μικρού μεγέθους.

Ο Ν. Sawiris υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επί ελληνικού εδάφους, είναι η ανάπτυξη συνεργειών με τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Wind. Ξεκαθάρισε ότι θέλει να αναπτύξει υπηρεσίες mobile banking.

Ωστόσο, τα αίτια της συγκεκριμένης κίνησης φαίνεται να είναι πολύ βαθύτερα. Ο Αιγύπτιος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη οπότε μια τράπεζα μπορεί να γίνει κερδοφόρα μόνο και μόνο από την εξυπηρέτηση των θυγατρικών του ομίλου στην Ευρώπη.

Στην συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο κ. Sawiris τόνισε ότι:

Προχωράει στην συγχώνευση των εταιρειών Wind Hellas και Tellas. Ωστόσο, δεν απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία της Tellas μέχρι τώρα. «Τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν έχει εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον για την εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας Nova που ανήκει στην Multichoice. «Αυτή η τεχνολογία πεθαίνει. Και αν θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες triple play υπάρχουν απλούστερες μέθοδοι όπως η μετάδοση εικόνας μέσω ADSL» ανέφερε ο Αιγύπτιος.
Δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εισαγωγή της Wind Ελλάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Βλέπει με πολύ καλό μάτι την επέκταση των δραστηριοτήτων του στα Βαλκάνια αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί σε Ρωσία και Ουκρανία καθώς «είναι πολύ αργά να μπει κάποιος τώρα στις συγκεκριμένες αγορές».
Επανέλαβε το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο επισήμανε ότι συναντά δυσκολίες. «Είμαστε ιδιοκτήτες της Wind. Αν αγοράσουμε ένα μέσο ενημέρωσης είναι πολύ πιθανό ότι η Cosmote και η Vodafone δεν θα θελήσουν να διαφημιστούν στο δικό μας μέσο στερώντας το από έσοδα»
Δήλωσε ότι ο αδελφός του διερευνά το ενδεχόμενο επενδύσεων real estate στα ελληνικά νησιά. Αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια ωστόσο τόνισε ότι «είμαι σίγουρος ότι ο αδελφός μου θα επενδύσει σε ένα νησί που ακόμη δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη».

REPORTER.GR

No comments:

Share |