Sunday, February 24, 2008

Τα αυξημένα αποθέματα συνέβαλαν στην πτώση των τιμών αργού


Τα αυξημένα αποθέματα συνέβαλαν στην πτώση των τιμών αργού

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ τιμές των καυσίμων θέρμανσης και οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή μετά τις χιλιάδες τουρκικών στρατευμάτων που διέσχισαν το Βόρειο Ιράκ απογείωσαν εκ νέου τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 99 δολάρια το βαρέλι, πριν χάσουν τα αρχικά κέρδη τους και ακολουθήσουν πτωτική τροχιά εξαιτίας των αυξημένων αποθεμάτων.

Απώλειες σημείωσαν ενδοσυνεδριακά οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων λόγω της ανησυχίας ότι η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενώ αρχικά κυμάνθηκε στο υψηλό των 99,37 δολαρίων στη συνέχεια υποχώρησε στα 97,92 δολάρια από 98,23 δολάρια της προηγούμενης και τoυ brent η τιμή κινήθηκε στα 96,29 δολάρια το βαρέλι από 96,24 δολάρια με υψηλότερο της ημέρας τα 97,65 δολάρια.

Στην πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» συμβάλλουν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού που ανακοινώθηκαν προχθές και έδειξαν αύξηση στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο. Τα εβδομαδιαία αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια στα 305,3 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση 3,2 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι τα αποθέματα αργού έχουν ενισχυθεί κατά 22,4 εκατ. βαρέλια, ή 7,9% κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Αύξηση σημείωσαν και τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία βρίσκονται κοντά σε ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχθηκε την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, στα 101,32 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ σε ονομαστικές τιμές, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ σε αποπληθωρισμένες τιμές των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Η επενδυτική τράπεζα Barclays Capital αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το αμερικανικό αργό στο 2015 στα 137 δολάρια το βαρέλι από 93 δολάρια μετά το νέο ρεκόρ της Τετάρτης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |