Monday, February 25, 2008

Φραγμός στις επενδύσεις κρατικών funds τρίτων χωρών

Φραγμός στις επενδύσεις κρατικών funds τρίτων χωρών

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά επενδυτικά ταμεία σκοπεύει να καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτώντας από αυτά να δίδουν μεγαλύτερη έμφαση στους εμπορικούς στόχους τους παρά στις στρατηγικές βλέψεις τους κάθε φορά που κάνουν επενδύσεις, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Ε.Ε.


Ενισχύθηκε το μερίδιο του ευρώ στην εκπροσώπηση των αποθεμάτων.
«Οι θέσεις είναι απολύτως σαφείς, δεν πρόκειται για νομοσχέδιο, αλλά για κώδικα συμπεριφοράς», προσέθεσαν. Το προσχέδιο εγγράφου έξι σελίδων της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Reuters υπογραμμίζει τους κινδύνους από την εξάπλωση των ξένων κρατικών επενδυτικών ταμείων και τις ανησυχίες για την αδιαφάνεια των δραστηριοτήτων τους και την πιθανή χρήση τους ως εργαλείο για την απόκτηση στρατηγικού ελέγχου ξένων επιχειρήσεων.

«Το γεγονός ότι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ελέγχονται από κυβερνήσεις υποδηλώνει ότι υπάρχει διαφορετικό κίνητρο από τις αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα», αναφέρεται στην αρχική έκδοση του κώδικα που πρόκειται να εξεταστεί από την Κομισιόν την Τετάρτη.

Η Ε.Ε. έχει περιορισμένη εξουσία, επειδή το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο κρίνει ότι οι επενδυτές εκτός της κοινότητας απολαμβάνουν την προστασία της αρχής της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, γεγονός που δίδει στα επενδυτικά κρατικά ταμεία μεγάλη ευχέρεια κινήσεων.

Για το λόγο αυτό και το προσχέδιο συστήνει στις χώρες που διαθέτουν χρήματα για επενδύσεις να είναι διαφανείς στις δραστηριότητές τους και να λειτουργούν ως κανονικές επιχειρήσεις.

Ορισμένες πάντως χώρες που διαθέτουν τέτοιου είδους ταμεία, όπως Ρωσία και Κουβέιτ, έχουν ήδη δείξει την αντίθεσή τους στις προτάσεις του G7 να δημιουργηθεί κώδικας συμπεριφοράς.

Κίνα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και Αμπου Ντάμπι είναι μεταξύ των 20 περίπου χωρών που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ εκτιμά ότι διαθέτουν τέτοιου είδους ταμεία. Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι διαθέτουν από 2 έως 3 τρισ. δολάρια, με την προοπτική το ενεργητικό τους να φθάσει τα 10 τρισ. δολάρια μέχρι το 2012.

Τα ξένα επενδυτικά κρατικά ταμεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν και το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, αφού μία απότομη στροφή τους στο ενεργητικό σε ευρώ θα μπορούσε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το νόμισμα.

Αν και μία αυξημένη διεθνής χρήση του ευρώ θα μπορούσε να φέρει οφέλη, μία απότομη στροφή των ταμείων προς το ευρώ [EUR=X] πιθανότατα να αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στο ευρώ, αποτέλεσμα όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους εξαγωγείς, γι' αυτό και η Κομισιόν προτρέπει να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι το δολάριο εκπροσωπούσε το 63,8% των αποθεμάτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από το 65% τρεις μήνες ενωρίτερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ αντίθετα το μερίδιο του ευρώ ενισχύθηκε στο 26,4% από το 25,5%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |