Monday, February 25, 2008

Ισχυρή ώθηση από Ambac και MBIA στη Wall Street


Ισχυρή ώθηση από Ambac και MBIA στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, στον απόηχο της είδησης ότι η Ambac κατάφερε να διατηρήσει τη σύστασή της ΑΑΑ στον S&P, ενώ η ΜΒΙΑ εξήλθε από το «credit control». Νωρίτερα, η Wall δέχτηκε πιέσεις από τα μάκρο της ημέρας που επιβεβαίωσαν την επέκταση της κρίσης στην αγορά κατοικίας. Ο Dow κατέγραψε κέρδη 1,53%% στις 12.570,22 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,05% στις 2.327,48 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1,38% στις 1.371,80 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκαν οι Ambac και MBIA, οι οποίες σκαρφάλωσαν κατά 10%, ενώ σημαντικά ενισχυμένες τερμάτισαν και οι ενεργειακές Exxon Mobil και Chevron, λόγω του ράλι κατά 1,7% στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η Genetech, η οποία σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών χρόνων καθώς η κύρια μέτοχός της Roche έλαβε το «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές για τη διανομή του Avastin.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών της ημέρας, κατά 0,4% υποχώρησαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για το μήνα Ιανουάριο στα 4,89 εκατ. σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Μεσιτών, σε χαμηλό σχεδόν 10 χρόνων.

Οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν κατά 23,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι απούλητες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 5,5% στα 4,19 εκατ. για το μήνα Ιανουάριο, ενώ σε επίπεδο χρόνου παρουσίασαν αύξηση 18,4%.

Με πληθώρα απούλητων σπιτιών στην αγορά η μέση τιμή κατοικιών υποχώρησε κατά 4,6% στα 201.000 δολάρια.

Στις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας βρίσκεται και η απόφαση της Ambac να διασώσει την κερδοφορία της μέσω της άντλησης κεφαλαίων, είδηση η οποία βοήθησε το βράδυ της Παρασκευής τη Wall Street να περιορίσει τις απώλειες και να καταγράψει κέρδη λίγα λεπτά πριν τη λήξη της συνεδρίασης.

Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές εν όψει της φημολογίας ότι οι ασφαλίστριες ομολόγων θα αποφύγουν τελικά την υποβάθμιση των συστάσεών τους και θα περιορίσουν τις ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια.

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,89% στις 5.999,50 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,96% στις 4.919,26 μονάδες και ο DAX κατά 1,12% στις 6.882,56 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κινήθηκε σε υψηλό μιας εβδομάδας ενισχυμένος κατά 2,7% στην προοπτική ότι η Ambac θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τη UBS και την BNP Paribas να ηγούνται των κερδών. Σημαντικά κατά 5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Royal Bank of Scotland, καθώς η Qatar Investment Authority εξέφρασε την επιθυμία για αγορά μετοχικού μεριδίου στην βρετανική τράπεζα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Alliance & Leicester, η οποία σκαρφάλωσε κατά 7,9% ψηλότερα μετά την είδηση ότι η Lloyds TSB σχεδιάζει πρόταση εξαγοράς της.

Τέλος, η φαρμακευτική Roche Holding κατέγραψε κέρδη 5% σε υψηλό 6 εβδομάδων μετά την έγκριση του Avastin, του φαρμάκου της εταιρείας για τον καρκίνο του μαστού από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |