Monday, February 18, 2008

Citigroup-Morgan Stanley: Μεγαλύτερες οι πιθανότητες πτώσης στο ΧΑ









Citigroup-Morgan Stanley: Μεγαλύτερες οι πιθανότητες πτώσης στο ΧΑ

Πιθανότητες 70% για πτώση των χρηματιστηρίων μεσοπρόθεσμα έναντι 30% πιθανότητας ανόδου προβλέπουν τώρα στελέχη της Citigroup και της Morgan Stanley. Σε δηλώσεις τους στο «R» επισημαίνουν ότι από την τρέχουσα εβδομάδα θα αρχίσει να διαφαίνεται το βάθος του προβλήματος που εμφανίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν ομόλογα σε subprime αγορές.
Με βάση πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές των ασφαλιστικών εταιριών ανέρχονται στα 60 με 70 δις δολάρια ενώ οι συνολικές τους θέσεις ανέρχονται σε 2,3 τρις δολάρια.

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν λάβει παράταση 3 έως 6 ημερών ώστε να καλύψουν ανοικτές θέσεις ή ζημίες ωστόσο ακόμη και αν καλυφθούν οι ζημίες που εμφανίζονται δύσκολα θα αποκρυφθούν από τους επενδυτές και τις αγορές.

Επίσης κινήσεις τύπου Μπάφετ ο οποίος επιχείρησε ναδιασώσει ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες ρευστότητας τους δεν αποδίδουν.

Πέραν αυτών οι ζημίες από την κύρια πηγή του προβλήματος δηλαδή τα subprime ανήλθαν το 2007 στα 150 δις δολάρια και για το 2008 εκτιμάται ότι οι νέες ζημίες που θα εγγραφούν θα ανέλθουν επίσης στα 150 δις δολάρια.

Τον Απρίλιο οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2008 των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού αναμένεται τα χρηματιστήρια να πιεστούν.

Στελέχη της Citigroup και της Morgan Stanley προβλέπουν ότι ειδικά το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο εμφανίζει και δικαιολογημένα καλύτερη συμπεριφορά δεν θα αποφύγει την διόρθωση και ίσως τελικά να σπάσει και το φράγμα των 4000 μονάδων.

Όμως κάτω από αυτά τα επίπεδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είναι ελκυστική για αγορά αρκεί να μην υπάρξουν γενικότερες αναταράξεις στα χρηματιστήρια διεθνώς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |