Monday, February 18, 2008

Η Alpha διαθέτει 2,5 δισ. ρευστότητα -Θετικά τα κέρδη για το 2008


Η Alpha διαθέτει 2,5 δισ. ρευστότητα -Θετικά τα κέρδη για το 2008

«Το θέμα ρευστότητας της Alpha Βank είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2008 υπάρχει σημαντική επάρκεια περί τα 2,5 δισ. ευρώ, αναφέρει ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Alpha Βank κ.Γ. Αρώνης στο «Reporter.gr»
«Από τα υφιστάμενα στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2007 αλλά και τους πρώτους μήνεςτου 2008 αποδεικνύεται ότι η άντληση καταθέσεων για την Alpha bank είναι πολύ ισχυρή και είναι περίπου αντίστοιχη με την αύξηση των χορηγήσεων βελτιώνοντας την σχέση δανείων προς καταθέσεις» επισημαίνει ο κ Αρώνης.

Η Alpha bank με βάση τους προϋπολογισμούς της θα προχωρήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας της μέσω τιτλοποιήσεων και καλλυμένων ομολογιών ύψους 4 δις ευρώ από το β΄ 6μηνο του 2008.

Με βάση εκτιμήσεις της διοίκησης τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου αλλά και του α΄ 6μήνου του 2008 θα επιβεβαιώσουν την πολύ θετική πορεία της τράπεζας παρά την δύσκολη συγκυρία στις αγορές. «Διαθέτουμε ισχυρή ρευστότητα φθάνοντας μάλιστα να δανείζουμε στην αγορά ενώ ταυτόχρονα οι χορηγήσεις αυξάνονται με υψηλό ρυθμό. Ως τράπεζα πάμε καλά και αυτό θα φανεί όχι μόνο στα αποτελέσματα του 2007 αλλά στα κέρδη των α΄ τριμήνων του 2008» αναφέρει ο κ Αρώνης.

Μάλιστα η Alpha bank θα καταφέρει να υπερκαλύψεισημαντικάτα έκτακτα κέρδη που είχε εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2007 ύψους 81 εκατ ευρώ από την πώλησης της Alpha Ασφαλιστικής.

Τα έκτακτα κέρδη αν αποτελούν το 10% των συνολικών ενοποιημένων κερδών μπορούν να επαναληφθούν αντιθέτως όταν τα έκτακτα αγγίζουν το 20% ή 30% των συνολικών εσόδων τότε οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να επαναλάβουν τόσο υψηλά έκτακτα.

Στο α΄ τρίμηνο του 2008 αλλά και στο β΄ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες θα αναπτύσσονται και θα βελτιώνουν την χρηματοοικονομική θέση τους ως αποτέλεσμα της πολύ θετικής χρονιάς του 2007 οπότε και καταγράφηκαν πολύ υψηλές επιδόσεις.

Διαφαίνεται ότι αφενός η ανάπτυξη του 2007 αφετέρουη διατήρηση δυνάμεων για το 2008 στις τράπεζες δημιουργεί αισιοδοξία για τον κλάδο ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο χρόνος κατά την οποία θα διατηρηθεί η αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των subprime. Αν παραταθεί η κρίση και πέραν του α΄ 6μήνου τότε ίσως υπάρξουν επιδράσεις στον τραπεζικό κλάδο που αυτή την στιγμή δεν μπορούν να προσδιοριστούν.

Το α΄ 6μηνο θα είναι ισχυρό τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και ανάπτυξης των βασικών μεγεθών της Alpha bank. Με βάση πληροφορίες τα δάνεια αναπτύσσονται με ρυθμό που θα επιτρέψει στην Alpha bank να αυξήσει τα μερίδα αγοράς της. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται με ρυθμό 30% , τα στεγαστικά με ρυθμό 20% και τα επιχειρηματικά συνολικά αυξάνονται οριακά χαμηλότερα του 20%.

Τα κέρδη του 2007

Με βάση εκτιμήσεις - καθώς η διοίκηση απέφυγε οποιαδήποτε σχόλιο για τα κέρδη – τα κέρδη του 2007 σε μετά φόρων βάση θα διαμορφωθούν στα 850 εκατ ευρώ περίπου έναντι των 551,9 εκατ ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στην χρήση 2006 σημειώνοντας αύξηση 54%.

Το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους θα ανέλθει περί το 1 με 1,04 ευρώ ανά μετοχή.

REPORTER.GR

No comments:

Share |