Thursday, February 21, 2008

Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση 7,7% των εξαγωγών

Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση 7,7% των εξαγωγών

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, καθώς η άνοδος της ζήτησης για αυτοκίνητα και για χάλυβα από την Κίνα και τη Ρωσία, αντιστάθμισαν τη μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές – μοχλός κίνησης περίπου του ημίσεως της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας το τελευταίο τρίμηνο – αυξήθηκαν 7,7% από την αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι η αύξηση των εξαγωγών θα είχε ρυθμό 6,6%.

Οι εξαγωγές στην Ασία και την Ευρώπη αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, καθώς η αύξηση των καταναλωτικών τάξεων στην Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία δημιούργησε νέους πελάτες για εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των πελατών της Mitsubishi Motors Corp. και της Matsushita Electric Industrial Co. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησε για πέμπτο μήνα εν μέσω της χειρότερης συρρίκνωσης της αγοράς κατοικιών στη χώρα σε 26 χρόνια.

Το γιέν [JPY=X] σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 108,10 ανά δολάριο στις 12:13 μ.μ. στο Τόκυο από 107,99 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προέβλεψε τον μήνα που πέρασε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα έχουν ρυθμό ανάπτυξης 6,9% το 2008, έναντι ανάπτυξης 1,5% των ΗΠΑ. Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 10%.

Οι εξαγωγές στην Ασία αυξήθηκαν 8,2% φθάνοντας στα 3,04 τρισ. γιέν (28 δισ. δολ.) το μεγαλύτερο ποσόν για τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν σήμερα τα στοιχεία. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη αυξήθηκαν 10,6% φθάνοντας στα 993,1 δισ. γιέν, επίσης επίπεδα ρεκόρ για μήνα.

Αύξηση 9% σημείωσαν οι εισαγωγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους των καυσίμων, που σε συνδυασμό με τον εορτασμό του Νέου Ετους που περιόρισε τις εργάσιμες ημέρες για τους Ιάπωνες εξαγωγείς, διεύρυναν το εμπορικό έλλειμμα στα 79,3 δισ. γιέν.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |