Thursday, February 21, 2008

Βασιλικό: Τσιμεντώνει λίφτινγκ €130 εκ.


Βασιλικό: Τσιμεντώνει λίφτινγκ €130 εκ.

Στα τελικά της στάδια βρίσκεται η διαδικασία προσφορών για τη δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού. Οι προσφορές για την κατασκευή του νέου εργοστασίου αναμένεται να κατακυρωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, σε μία ή περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές. Το εργοστάσιο αναμένεται να μπει σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Το ύψος της νέας επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα €130 εκ. και είναι λίγο πιο κάτω από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, που βρίσκεται σήμερα στα €140 εκ.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Σάββα, ο κύκλος επιβολής προσφορών ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων. Επειδή πρόκειται για ένα τεράστιο έργο η προσφορά μπορεί να κατακυρωθεί σε περισσότερους από ένα προσφοροδότες, σημείωσε. Στόχος, τόνισε, είναι η Τσιμεντοποιία Βασιλικού να ανταποκριθεί στην πρόκληση του διεθνούς ανταγωνισμού που ολοένα γίνεται και πιο σκληρός. «Με τη νέα γραμμή, εξήγησε, γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής». Παράλληλα, «η Κύπρος θα αποκτήσει μια επιχείρηση που θα πρωταγωνιστεί και θα οδηγείται από κυπριακά χέρια, ενώ θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών και το σεβασμό των ανταγωνιστών της σε όλη την Ευρώπη».

Η εταιρεία, που έχει σήμερα το 75% της εγχώριας παραγωγής, συγχωνεύθηκε πρόσφατα με την Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων, που παράγει το υπόλοιπο, δημιουργώντας αντιδράσεις για τη μονοπωλιακή θέση που αποκτά στην αγορά. Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συγχώνευση με τον όρο της καθήλωσης της τιμής στις τιμές που είναι σήμερα μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Έθεσε επίσης όρους για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εισαγωγή τσιμέντου και παραγωγή σκυροδέματος.

Με τη συνένωση η Τσιμεντοποιία Βασιλικού αναλαμβάνει τις δραστηριότητες τσιμέντου της ΚΕΤ που περιλαμβάνουν το εργοστάσιο Μονής το οποίο παράγει 0,45 εκ. τόνους τσιμέντου ετησίως, καθώς και την άδεια μίσθωσης γης για τερματικό εισαγωγών τσιμέντου και τις επενδύσεις της ΚΕΤ. Σήμερα, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού παράγει 1,4 εκ. τόνους τσιμέντο.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, η νέα γραμμή παραγωγής θα είναι προηγμένης τεχνολογίας με δυναμικότητα παραγωγής 2 εκ. τόνους κλίνκερ, ή 2,4 εκ. τόνους τσιμέντου, που την καθιστά ως μία από τις μεγαλύτερες και αρτιότερες τεχνολογικά εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η υψηλής τεχνολογίας επένδυση θα μειώσει, σύμφωνα με την εταιρεία, σημαντικά την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος αφού αναμένεται να μειωθεί κατά 30% η κατανάλωση καυσίμων, ενώ η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 17% ανά τόνο τσιμέντου.

Η αυξημένη δυναμικότητα παραγωγής αναμένεται να διασφαλίσει την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για τσιμέντο στο νησί.

Στις πιο άμεσες προτεραιότητες της εταιρείας είναι να καλυφθεί επαρκώς η ντόπια αγορά ώστε να επαναρχίσουν οι εξαγωγές στο εξωτερικό οι οποίες τερματίστηκαν προσωρινά λόγω ραγδαίας αύξησης της ζήτησης από τη ντόπια αγορά. Στις αγορές εξαγωγής της εταιρείας περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία και οι Κανάριοι Νήσοι.

Η εταιρεία παρουσίασε κέρδη €11,8 εκ. το πρώτο εννιάμηνο του 2007 έναντι €9,7 εκ. την ίδια περίοδο του 2006.

Μεγαλομέτοχοι της είναι η κυπριακή Εκκλησία, η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων και η ιταλική Italmed Cement με 25% η κάθε μια και το ίδρυμα Λεβένη με 5% περίπου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |