Friday, January 11, 2008

Τονωτική ένεση Μπερνάνκε (upd2)

Τονωτική ένεση Μπερνάνκε

Μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο τέλος του μήνα αναμένουν πλέον οι αγορές μετά τη δήλωση του Μπεν Μπερνάνκε ότι η Fed είναι έτοιμη να κινηθεί επιθετικά στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποτρέψει την εξασθένηση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

«Υπό το φως των πρόσφατων μεταβολών στις προοπτικές ανάπτυξης και της επιδείνωσης των κινδύνων, ενδέχεται να χρειαστεί επιπρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Μπερνάνκε προσθέτοντας:

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ουσιαστική δράση καθώς χρειάζεται για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και να προσφέρουμε ασφάλεια έναντι της επιδείνωσης των κινδύνων».

Οι δηλώσεις του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης ομιλίας του για την κρίση στην αγορά στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, είχαν καταλυτικό αντίκτυπο στην αγορά.

Η Wall Street ανέκαμψε μετά το μουδιασμένο της άνοιγμα, καθώς οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων δίνουν πλέον πιθανότητα 92% σε μια μείωση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης, από 68% πριν την ομιλία Μπερνάνκε. Αλλά η αστάθεια παραμένει.

Αντίθετα, το δολάριο πήρε την κατιούσα, υποχωρώντας περισσότερο από ένα σεντ στα 1,4814 δολ./ευρώ, πυροδοτώντας νέο ράλι στην τιμή του χρυσού που ξεπέρασε τα 890 δολ./ουγκιά φλερτάροντας εκ νέου με την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 δολαρίων.

Κίνδυνοι

Ο κ. Μπερνάνκε αναφέρθηκε σε πολλούς κινδύνους που απειλούν την αμερικανική οικονομία, όπως οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, η διόρθωση στις τιμές των μετοχών καθώς και η βουτιά στις τιμές των ακινήτων, εκτιμώντας ότι θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες μέσα στο 2008.

«Οι πληροφορίες που μας έρχονται υποδεικνύουν ότι το βασικό σενάριο για τις προοπτικές της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας φέτος έχουν επιδεινωθεί και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί», δήλωσε.

Αναγνώριση

Οι αναλυτές καλοσώρισαν την ευθύτητα με την οποία ο κ. Μπερνάνκε παραδέχθηκε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, για την οποία πολύ ανησυχούν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.

«Νομίζω ότι έχει πλέον συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποτελεί δυνάμει πηγή ανησυχίας αλλά πρέπει πρώτα αντιμετωπίσει το τρένο που έρχεται αυτή τη στιγμή καταπάνω του και το οποίο δεν είναι άλλο από τον φόβο μιας ύφεσης», σχολίασε στιο Reuters η Έιντζελ Μάτα, αναλύτρια στην αμερικανική Stifel Nicolaus Capital Markets.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments:

Share |