Friday, January 11, 2008

Νέα κεφάλαια αναζητούν Citigroup και Merrill Lynch

Νέα κεφάλαια αναζητούν Citigroup και Merrill Lynch

Η Citigroup -η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα- και η Merrill Lynch -η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή-, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό να λάβουν νέες τονωτικές «ενέσεις» κεφαλαίων από επενδυτές, κυρίως ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Citigroup και η Merrill Lynch απέκτησαν πρόσφατα νέους διευθύνοντες συμβούλους, τον Βίκραμ Πάντιτ και τον Τζον Δέιν, αντίστοιχα, αφού δέχθηκαν ισχυρό πλήγματα από τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, που τις οδήγησε σε άντληση πολλών δισ. δολαρίων από ξένους επενδυτές.

Αντληση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Merrill Lynch αναμένεται να αντλήσει ακόμη 3 έως 4 δισ. δολάρια, από κρατικό επενδυτικό fund της Μέσης Ανατολής. Η Citigroup αναμένεται να αντλήσει έως 10 δισ. δολάρια, κυρίως από ξένα επενδυτικά fund.

Αυτές οι μεγάλες επενδύσεις δείχνουν ότι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι ανανεώνουν την κεφαλαιακή τους βάση, με σκοπό να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους θεμέλια. Ηδη, ξένες κυβερνήσεις έχουν επενδύσει περίπου 27 δισ. δολάρια στη Merrill Lynch, τη Citigroup, τη UBS και την Morgan Stanley.

Ωστόσο, ο δεύτερος αυτός γύρος άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες δείχνει ότι η κρίση στις πιστωτικές αγορές εξακολουθεί να υφίσταται και, καθώς διογκώνονται οι διαγραφές στοιχείων ενεργητικού από τις τράπεζες, ενδέχεται και άλλες να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνεται επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της Citigroup αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα -παραμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων- και να συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης στο ήμισυ του μερίσματός της, που θα της αποδώσει 5 δισ. δολάρια ετησίως.

Διαγραφές
Οσο για τις διαγραφές ενδέχεται να ανέλθουν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια και όχι 11 δισ. δολάρια που αναμένει η Citigroup. Στο πλαίσιο μείωσης του κόστους, η Citigroup ενδέχεται να μειώσει κατά 10% το προσωπικό της, που ανέρχεται σε 300.000 άτομα παγκοσμίως.

Η Merrill Lynch ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα την ερχόμενη Πέμπτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι διαγραφές στοιχείων ενεργητικού της θα ανέλθούν σε 10 δισ. δολάρια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments:

Share |