Tuesday, January 8, 2008

Moody’s: Ποια ρίσκα βλέπει στις τράπεζες

Moody’s: Ποια ρίσκα βλέπει στις τράπεζες

Παραμένει θετικός για τις κυπριακές τράπεζες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Ratings. Σε ξεχωριστές αναλύσεις για την κάθε τράπεζα, που κυκλοφόρησαν χθες, ο οίκος αναφέρεται στη θετική πορεία των τραπεζών, σταχυολογώντας τις προκλήσεις και τα ρίσκα που έχουν ενώπιον τους. Στα θετικά των τραπεζών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ισχυρή θέση τους στην εγχώρια αγορά, η αυξημένη κερδοφορία τους και η επαρκής κεφαλαιοποίησή τους. Στα ρίσκα οι Moody’s εντοπίζουν, μεταξύ άλλων, τις επισφάλειες και την ποιότητα ενεργητικού τους. Ένας από τους λόγους πιθανής υποβάθμισης των τραπεζών είναι και οι δυσμενείς εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Για την Τράπεζα Κύπρου και Marfin Popular η διαβάθμιση για την οικονομική ευρωστία παραμένει στο C-, ενώ για την Ελληνική παραμένει στο D+.

Τράπεζα Κύπρου

Όπως σημειώνεται, η διαβάθμιση της BOCY αντανακλά τη θέση της στην εγχώρια αγορά ως του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού οργανισμού με σημαντικά μερίδια αγοράς, τη δικτύωση της στην Ελλάδα, την ικανοποιητική της κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα της. Ακόμη, λαμβάνεται υπόψη η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και των προβλέψεων για επισφάλειες και η ισχυρή υποστήριξη από τις κρατικές αρχές, αν χρειαστεί.

Πρόκληση για την BOCY είναι η βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και η βελτίωση του πιστωτικού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα.

Στη βελτίωση της διαβάθμισης της τράπεζας αναμένεται να συμβάλει η ενίσχυση της ποιότητας ενεργητικού και η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων για κατηγοριοποίηση των προβληματικών δανείων. Θετική συμβολή θα έχει η συνέχιση της αυξημένης κερδοφορίας και η ισχυροποίηση της κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, η χειροτέρευση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, οι δυσμενείς εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό τομέα και η ύφεση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο ή στην Ελλάδα ίσως να οδηγήσει σε χαμηλότερη βαθμολογία.

Marfin Popular

Σύμφωνα με τους Moody’s, η διαβάθμιση της Marfin αποτυπώνει τη θέση της στην Κύπρο, την επέκταση του δικτύου της στην Ελλάδα μετά την τριπλή συγχώνευση, αλλά και τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών της στοιχείων. Ακόμη, λαμβάνεται υπόψη η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, αλλά και τα επιθετικά αναπτυξιακά της πλάνα.

Στην άνοδο της διαβάθμισης της Marfin θα βοηθήσει η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων για κατηγοριοποίηση των προβληματικών δανείων, η συνεχιζόμενη άνοδος της κερδοφορίας, αλλά και η περαιτέρω επέκταση και ενοποίηση των εργασιών στην Ελλάδα. Αντίθετα, σε πιθανή υποβάθμιση αναμένεται να παίξει ρόλο η χειροτέρευση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, οι δυσμενείς εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό τομέα και η ύφεση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

Ελληνική

Για την Ελληνική, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η διαβάθμιση αντανακλά τη θέση της στην αγορά και τις προσπάθειες για βελτίωση των χρηματοοικονομικών της θεμελιωδών στοιχείων για άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η άνοδος της κερδοφορίας, η αυξανόμενη κεφαλαιοποίηση και η επαρκής ρευστότητα. Ακόμη, η βαθμολογία λαμβάνει υπόψη τη βελτιωμένη αλλά μικρή ποιότητα ενεργητικού της, τη συνεχιζόμενη μικρή απόδοση των καταστημάτων στην Ελλάδα αλλά και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά. Πρόκληση για την HB είναι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, η μεγαλύτερη απόδοση στην εγχώρια αγορά και η βελτίωση της απόδοσης των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.

Στην άνοδο της διαβάθμισης της HB θα βοηθήσει η μείωση των επισφαλειών σε συνδυασμό με τη ψηλότερη κερδοφορία, αλλά και την ουσιαστική βελτίωση της απόδοσης των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Αντίθετα, η χειροτέρευση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η ουσιαστική μείωση των βασικών ιδίων κεφαλαίων, η συνεχιζόμενη αρνητική απόδοση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, αλλά και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, που ενδεχομένως να επηρεάσει τη θέση της τράπεζας στην αγορά, ίσως να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βαθμολογία.

Άλλα ratings

Για τη διαβάθμιση καταθέσεων σε εγχώριο νόμισμα (global local currency deposit ratings) η βαθμολογία που δίνεται για την Τρ. Κύπρου είναι σε A2/Prime-1, για τη Marfin σε A3/Prime-1 και για την Ελληνική Baa2/Prime-2.

Ο δείκτης καταθέσεων σε ξένο νόμισμα (foreign currency deposit ratings) της Τρ. Κύπρου παραμένει σε A2/Prime-1 και της Marfin σε A3/Prime-1. Για το δείκτη καταθέσεων σε ξένο νόμισμα της Ελληνικής Τράπεζας η βαθμολογία είναι στο Baa2/Prime-2.

Τα δάνεια σε ξένα χρεόγραφα της Τρ. Κύπρου παραμένουν στο A2, ενώ τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης σε A3. Τα δάνεια σε ξένα χρεόγραφα της Marfin παραμένουν σε A3, ενώ τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης σε Βaa1.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |