Tuesday, January 8, 2008

Κάμψη της ζήτησης για εμπορικά ακίνητα

Κάμψη της ζήτησης για εμπορικά ακίνητα

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά εδώ και τέσσερα χρόνια το ποσοστό των ελεύθερων προς ενοικίαση χώρων γραφείου στις ΗΠΑ αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο, ενισχύοντας τους φόβους ότι η κρίση δεν θα περιοριστεί στην αγορά στέγης, αλλά θα επεκταθεί και στο εμπορικό real estate. Τους τελευταίους μήνες του 2007, απροσδόκητα μεγάλος αριθμός ενοικιαστών επαγγελματικών χώρων δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του, με αποτέλεσμα πολλά γραφεία να μείνουν τελικά άδεια.

Η μείωση της ζήτησης για εμπορικά ακίνητα ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Καλιφόρνια και το Λας Βέγκας. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Reis Inc., σε 79 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ το ποσοστό των γραφείων, που δεν μισθώθηκαν, αυξήθηκε στο 12,6% το τέταρτο τρίμηνο από 12,5% το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και η αύξηση είναι οριακή, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τα τέλη του 2003 και μετά η τάση ήταν πτωτική. Στις αρχές εκείνου του έτους, με την κρίση στην αγορά του εμπορικού real estate να είναι σε πλήρη εξέλιξη, το ποσοστό των ελεύθερων γραφείων είχε ανέλθει στο 12,9%.

Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον εκ μέρους των ενοικιαστών, πάντως, νέοι επαγγελματικοί χώροι εξακολουθούν να δημιουργούνται. Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους προστέθηκαν γραφεία συνολικής έκτασης 1,71 εκατομμυρίων τετρ. μέτρων. Για το 2008 αναμένεται να δημιουργηθούν χώροι γραφείων 6,75 εκατ. τετρ. μέτρων στις 79 μητροπόλεις των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |