Tuesday, January 8, 2008

ΗΠΑ: Αποφυγή απολύσεων με μείωση ωραρίου εργασίας

ΗΠΑ: Αποφυγή απολύσεων με μείωση ωραρίου εργασίας

ΣΕ ΜΙΑ ακόμη ένδειξη της εξασθένησης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, οι εργοδότες περικόπτουν τις ώρες εργασίας για ολοένα και περισσότερους εργαζομένους και τις περιορίζουν κάτω από το όριο του 35ωρου εβδομαδιαίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Hyundai Motor Manufacturing Alabama LLC, τμήμα της Hyundai Motor Co., απάλλαξε από τα καθήκοντά τους για 10 Παρασκευές στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου 3.300 εργαζομένους στο τμήμα παραγωγής, μειώνοντας έτσι την εβδομαδιαία εργασία τους σε 32 ώρες στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πόσο ανήσυχοι έχουν καταστεί οι εργοδότες στις ΗΠΑ τη στιγμή που βρίσκονται αντιμέτωποι με μία εξασθενημένη οικονομία. Η μείωση του ωραρίου εργασίας επιτρέπει σε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από την επιβράδυνση, ειδικά στην αγορά στέγης και στην αυτοκινητοβιομηχανία, να αποφύγουν τις επώδυνες απολύσεις και να διατηρήσουν το ειδικευμένο προσωπικό τους, μειώνοντας όμως τα κέρδη πολλών εργαζομένων και θέτοντας σε κίνδυνο τα οφέλη κάποιων άλλων.

Το 2007, ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση έφθασε τα 2,8 εκατ. εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών στον επιχειρηματικό τομέα, αριθμός αυξημένος κατά 231.000 ή 9% από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση που παρατηρήθηκε από το 2003 έως τις αρχές του 2006. Από τον Αύγουστο του 2007, η αυξητική τάση επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο το αριθμός αυτός να φθάσει τα 3,1 εκατ. - πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίο νούμερο στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.

Αν και ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση λόγω επιδείνωσης των επιχειρηματικών συνθηκών αποτελεί πολύ μικρή αναλογία στην κατηγορία των εργαζομένων με μερική απασχόληση που απαριθμεί σε 25 εκατ., η συνεχιζόμενη αύξηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό δείκτη για αύξηση της ανεργίας, η οποία ήδη εκτινάχθηκε στο 5% το Δεκέμβριο.

Πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι η τακτική αυτή αποτελεί καλύτερη εναλλακτική λύση για τους εργαζομένους καθώς ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο, ενώ ευελπιστούν σε βελτίωση της αγοράς στέγης και άλλων κλάδων μέχρι το δεύτερο τρίμηνο και έτσι να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το κανονικό ωράριο εργασίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |