Tuesday, January 22, 2008

Πως επηρεάζει η κρίση ΟΤΕ, MIG και FORTHnet

Πως επηρεάζει η κρίση ΟΤΕ, MIG και FORTHnet

Τόσο ο Παναγής Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ όσο και ο επικεφαλής της MIG Α. Βγενόπουλος, κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι για την κρίση στις αγορές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο καθένας έχει τους λόγους του. Ο Π. Βουρλούμης δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του δανείου που πήρε για να εξαγοράσει τις μετοχές μειοψηφίας της Cosmote ενώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει ήδη αρχίσει να μετράει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την μεγαλύτερη επένδυσή του: την εξαγορά του 20% του ΟΤΕ.
Στελέχη του οργανισμού τηλεπικοινωνιών ολοκλήρωσαν το road show στο εξωτερικό που ως στόχο είχε την πώληση ομολογιών του ΟΤΕ συνολικής αξίας 2,1 δισεκατομμυριών ευρώ. Στελέχη του ΟΤΕ εμφανίζονταν αισιόδοξα την προηγούμενη εβδομάδα προβλέποντας ότι θα μπορούσαν άμεσα να προχωρήσουν στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών για την διάθεση των ομολόγων μεσοπρόθεσμης διάρκειας τεσσάρων έως και επτά ετών. Βέβαια, κρατούσαν μια επιφύλαξη: την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι αγορές. Είναι πλέον προφανές ότι μέσα σε κλίμα έντονων ρευστοποιήσεων δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το book building καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εγκλωβισμό» του ΟΤΕ σε ένα ομόλογο με ακριβό κουπόνι. Αν το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ αποφασίσει να μην προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του ομολογιακού δανείου, ο οργανισμός θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το bridge loan συνολικής διάρκειας 15 μηνών.

Μέχρι και πριν από λίγο η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ βρισκόταν σε επίπεδα χαμηλότερα των 21 ευρώ. Το γεγονός αυτό δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τον Ανδρέα Βγενόπουλο καθώς η μέση τιμή κτήσης της MIG στον ΟΤΕ είναι πολύ υψηλότερη. Να σημειωθεί ότι υπό τον έλεγχο της MIG βρίσκονται πλέον περίπου 80 εκατομμύρια χαρτιά κάτι που σημαίνει ότι για κάθε ευρώ υποχώρησης της μετοχής, η MIG γράφει ζημιές 80 εκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς εκτός από τις υποαξίες, η MIG πρέπει να εξυπηρετήσει και το δάνειο που έχει πάρει υποθηκεύοντας τις μετοχές του ΟΤΕ.

Εν μέσω της κρίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη deal: αυτό της πώλησης των μετοχών της FORTHnet σε κεφάλαια αραβικής προέλευσης. Μένει να φανεί αν οι αρχικές πληροφορίες περί διάθεσης πακέτου 20% μετοχών στην τιμή των 11,5 ευρώ θα επιβεβαιωθούν. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της FORTHnet βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στην περιοχή των 9,2 ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |